Ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene compensații urgente pentru daunele cauzate de secetă
Telex » Știri 13 august, 10:00
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înștiințat pe comisarul Janusz Wojciechowski în luna iulie a acestui an că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă și a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare transmisă în 7 august, acordarea de compensații urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor, precizează Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres. Reacția instituției vine în urma declarațiilor unor europarlamentari români, conform cărora aceștia au solicitat fonduri europene pentru a sprijini fermierii și comunitățile românești afectate de secetă.
În context, Ministerul Agriculturii precizează că Florin Barbu l-a înștiințat pe comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Janusz Wojciechowski încă din data de 15 iulie 2024, în cadrul Consiliului AGRIFISH, că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă, pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării.
"Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene", se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării rurale, Florin Barbu, în data de 7 august a.c.
Potrivit MADR, bugetul total estimat de maximum 75,2 milioane euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor.
"În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare. De asemenea, primăvara - vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țara, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 - 230 euro/ha", se arată în punctul de vedere transmis de MADR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice