Ministrul Agriculturii: Anul viitor, în luna martie, vor începe lucrările la 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan
Telex » Știri 4 septembrie 2023
În luna martie a anului viitor vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din zonă, în condițiile în care aproape trei amenajări de irigații din Ialomița, Brăila și Buzău vor putea fi alimentate gravitațional, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
"În martie anul viitor, vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, încă 35 de kilometri. Din păcate, proiectul pe care eu l-am lansat cât am fost director la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a fost stopat, a fost scos inclusiv din achizițiile publice. În momentul de față se lucrează la acest proiect și eu sunt convins că în martie anul viitor vom vedea excavatoare în zonă. Realizarea Canalului Siret-Bărăgan are un rol foarte important, aduce beneficii agricultorilor din zonă, pentru că aproape trei amenajări de irigații importante, din Ialomița, Brăila și Buzău, pot fi alimentate gravitațional din acest canal, iar Ministerul Agriculturii și ANIF nu vor mai avea costuri cu energia pentru a pompa apa din Dunăre", a precizat Florin Barbu.
Acesta a subliniat că pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv 400 de milioane pentru organizațiile de udători și 100 de milioane de euro pentru amenajări locale.
"Anul acesta vom lansa reabilitarea sistemelor de irigații, infrastructură secundară. Vor fi alocați 400 de milioane de euro pentru organizațiile de udători, dar am conceput în Planul Strategic și o componentă separată de 100 de milioane de euro pentru amenajări locale. Ce înseamnă aceste amenajări locale? Concomitent, când realizăm Canalul Siret-Bărăgan, fermierii din zonă pot să acceseze fonduri pe amenajări locale, cu adeverință eliberată de către ANIF, pentru a-și face instalațiile de irigat și a-și putea iriga culturile. Dacă nu mergem concomitent și nu gândim aceste investiții, ajungem să facem încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan și constatăm că peste 4-5 ani nu irigă nimeni", a susținut el.
Potrivit sursei citate, în momentul de față doar 5 kilometri din Canalul Siret-Bărgan sunt finalizați și totodată funcționali, deservind 7.000 de hectare.
Întrebat la cât se ridică costurile pentru realizarea celor 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, ministrul a transmis că încă se lucrează la acest proiect și nu poate furniza deocamdată costurile totale, însă a menționat că "nu sunt sume care să ne dea pe spate".
"Când am fost președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților am suplimentat fondurile Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații de la 1 miliard de euro la 1,5 miliarde de euro și tot în calitate de președinte al Comisiei de Agricultură, împreună cu colegul meu, fostul ministru Adrian Chesnoiu, am putut da o lege prin care 50% din consumul de energie la organizații să fie suportat de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare", a adăugat el.
Totodată, ministrul Agriculturii a dat asigurări că până în 2027 se va finaliza programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații pe 2 milioane de hectare, din totalul celor 2,8 milioane hectare pe care România are amenajate sisteme de irigații.
Florin Barbu a mai spus că investițiile în reabilitarea sistemului de irigații sunt "investiții foarte grele", pentru că nu se pot realiza tot timpului anului ci doar în perioadele în care agricultorii nu au nevoie de irigații și de aceea "trebuie să avem răbdare" .
"Sunt investiții foarte grele. Trebuie să avem răbdare. Pe perioada de vară când beneficiarii solicită apă trebuie să oprim aceste șantiere. Practic, în sistemul de irigații se lucrează patru luni pe timp de iarnă și patru luni pe timp de primăvară. De aceea se merge un pic cam greu cu reabilitarea sistemului de irigații, pentru că nu putem să oprim canalele cu apă deoarece fermierii au nevoie de apă. Vedeți ce temperaturi sunt și cum ne influențează schimbările climatice. Pot să vă spun că un milion de hectare de porumb irigat în România înseamnă 14 milioane de tone de porumb, cât facem practic pe cele 9 milioane hectare", a mai spus ministrul.
Acesta a adăugat că niciodată nu se va putea iriga pe toate cele 9 milioane de hectare pentru că există amenajări de irigații doar pe 2,8 milioane de hectare.
Canalul Siret-Bărăgan este un proiect început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimănești și Lacul Dridu, care urma să aducă apele din râul Siret către câmpurile Bărăganului. Canalul trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, o lățime la bază de 20 de metri și o adâncime de 7 metri. Construirea canalului urma să aducă beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigații în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundații în lunca Siretului și utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri.
În anul 2012 se estima că pentru realizarea acestui proiect ar fi nevoie de o investiție de 3,5 miliarde de euro. Finalizarea sa ar fi putut asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice