Ministrul Agriculturii anunță modificări la Legea nr. 175/2020 privind vânzarea terenurilor agricole
Telex » Știri 19 octombrie 2020
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că textul Legii 175/2020 privind vânzarea terenurilor agricole, care a intrat în vigoare la 13 octombrie, trebuie modificat astfel încât legea să devină aplicabilă şi „să nu-i încurce pe cei cărora le este destinată”, relatează Agerpres. El a precizat că, începând din data la care legea a intrat în vigoare, a primit zeci de sesizări la minister de la foarte mulţi fermieri, proprietari de terenuri şi primării, care derulau deja tranzacţii, iar termenul de 15 zile pentru elaborarea normelor metodologice de către Ministerul Agriculturii este unul foarte scurt.
„Legea ar fi fost foarte importantă dacă ar fi apărut acum 20 de ani, din păcate a apărut târziu şi modul în care a fost formulată şi termenele respective, am văzut că în ultima perioadă încurcă pe foarte multă lume şi va trebui să încercăm să aducem clarificări ca ea să poată fi aplicată şi să îşi facă efectele benefice care probabil s-au dorit atunci când legea a fost gândită. Pe Legea 175/2020 au fost aprobate modificările şi completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării şi cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Ştiu că atunci când aceste modificări au fost iniţiate s-au dorit două lucruri, pe de o parte să se evite specula şi s-a pus acea perioadă de 8 ani în care dacă cumpărai un teren şi îl vindeai impozitul pe profit era de 80%, ceea ce mi se pare un lucru corect, dar se urmărea să existe şi o anumită preemţiune în primul rând a rudelor, apoi a vecinilor, apoi a arendaşilor, institutelor de cercetare şi a universităţilor, statul român avea dreptul să intervină şi abia apoi terţii. Legea în intenţia ei era una bună şi dacă era scrisă acum 20 de ani putea avea şi un efect”, a afirmat Adrian Oros.
El susţine că modul în care a fost redactat actul normativ îi încurcă pe toţi cei care sunt cu tranzacţii în curs, deoarece prevede ca şi cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform noilor proceduri, nu doar cererile depuse după apariţia legii. „Din data de 13 octombrie, când legea a intrat în vigoare, am avut zeci de sesizări şi în scris şi telefonice de la foarte mulţi fermieri şi proprietari de terenuri care erau în tranzacţie, dar şi de la primării, pentru că în această lege sunt implicate mai multe instituţii”, a mai spus ministrul.
Potrivit sursei citate, MADR lucrează în prezent la normele metodologice de aplicare, însă termenul de 15 zile este unul foarte scurt pentru finalizarea lor astfel încât legea să fie şi aplicabilă. „Sigur, noi lucrăm la normele metodologice pentru că şi MADR are un rol important, dar trebuie să facem aceste măsuri aplicabile, împreună cu mai multe ministere, dar termenul de 15 zile este foarte foarte scurt ca să finalizăm aceste norme de aplicare. Pe de altă parte, foarte mulţi care au demarat aceste tranzacţii înainte de apariţia legii sunt acum încurcaţi pentru că trebuie să reia procedurile de la început. De aceea va trebui, în perioada următoare, să propunem adoptarea unui act normativ care să modifice articolul 2, astfel încât cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform procedurilor de la data depunerii cererilor. Asta doresc în general toţi petenţii care s-au adresat ministerului, dar şi altor ministere. Aici va trebui ca împreună cu Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor să ne aplecăm puţin pe textul de lege astfel încât legea să fie aplicabilă şi să nu încurce pe cei cărora le este destinată”, a adăugat ministrul Agriculturii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice