Ministrul Agriculturii consideră că acest an este decisiv pentru elaborarea Planului Național Strategic
Telex » Știri 9 iulie 2020
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, consideră că anul în curs este decisiv pentru elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), care trebuie să beneficieze de o finanţare consistentă şi să cuprindă priorităţile agriculturii româneşti pentru următorii şapte ani. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres, ministrul Adrian Oros a participat la întâlnirea cu membrii Comitetului Consultativ Tematic în vederea analizei documentelor programatice - PAC 2020 premergătoare elaborării Planului Naţional Strategic (PNS) 2021-2027. La întâlnire au mai participat secretarii de stat Emil Dumitru şi George Scarlat, directori şi experţi ai direcţiilor de specialitate din MADR şi AFIR, precum şi reprezentanţi ai ministerelor implicate.
„În cadrul întâlnirii, ministrul a afirmat că anul acesta este decisiv pentru elaborarea PNS, care trebuie să beneficieze de o finanţare consistentă şi să cuprindă priorităţile agriculturii româneşti pentru următorii şapte ani: consolidarea mediului asociativ şi asocierea producătorilor mici pentru a deveni competitivi, susţinerea capacităţilor de depozitare şi procesare, susţinerea zonelor cu constrângeri naturale, consolidarea fermelor de familie, promovarea dezvoltării şi a gestionării eficiente a resurselor naturale, sprijinirea reală a produselor agroalimentare româneşti, abordarea problematicilor de mediu, în special în contextul în care 40% din alocarea PAC aferentă celor doi piloni cu un minimum de 30% din pilonul II va fi destinată intervenţiilor de mediu şi climă”, se arată în comunicat. Aceste consultări preliminare au vizat evaluarea obiectivelor specifice, fiind evidenţiate principalele îmbunătăţiri ale analizei SWOT realizate în urma observaţiilor primite din partea partenerilor sociali, precum şi din partea Comisiei Europene.
În prezent, propunerea de Regulament se află încă în proces de negociere în cadrul grupurilor de lucru la nivelul Consiliului Uniunii Europene, astfel că se prognozează amânarea cu cel puţin un an a perioadei de implementare a Planului National Strategic (PNS), prevăzută iniţial pentru anul 2021.
Pe parcursul consultărilor, toate domeniile vor fi analizate în cadrul subgrupurilor de lucru, fiecare actor implicat putând exprima puncte de vedere, astfel încât PNS să aibă o abordare imparţială, care să ţină cont de realităţile socio-economice ale spaţiului rural, dar şi de constrângerile exprimate în cadrul regulamentelor europene.
Avându-se în vedere nevoile diverse şi complexe ale agriculturii româneşti şi ale satului românesc se va încerca o abordare a acestora într-o manieră cât mai cuprinzătoare şi coerentă.
Ministrul Agriculturii a declarat că analiza SWOT este o radiografie pe baza datelor statistice prelucrate şi i-a îndemnat pe participanţi să transmită propuneri şi sugestii pe fiecare obiectiv specific, se precizează în documentul citat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial