Ministrul Agriculturii estimează o majorare a prețului pâinii, ca urmare a creșterii costurilor de producție la grâu
Telex » Știri 1 august 2022
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producție sunt mai mari, inclusiv cele de obținere a recoltei de grâu, relatează Agerpres. Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preț majorat pentru a putea să își acopere cheltuielile de până acum și a continua să cultive terenurile agricole.
„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piața face prețul. Nu, piața stabilizează prețul, dar prețul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrășăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forță de muncă mai scumpă. (...) Fermierii sunt extrem de ponderați în a solicita prețuri mari. Ei nu solicită prețuri mari că doresc, ei solicită doar prețul prin care să poată să își recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în așa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se oprește producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Și să nu oprim producătorul, să avem pâine în România - e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic și elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producție la sfârșitul realizării produsului ca atare”, a declarat Petre Daea, în cadrul unei conferințe de presă susținute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din județul Bistrița-Năsăud.
Ministrul Agriculturii a mulțumit fermierilor pentru efortul din acest an și a reiterat faptul că producția de grâu obținută acoperă necesarul intern și permite inclusiv exportarea unor cantități.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane