Ministrul Agriculturii: Fermierii au adunat 9 milioane de tone de grâu, o producție care asigură necesarul de hrană și disponibilități pentru export
Telex » Știri 5 octombrie 2022
Producția de grâu obținută în acest an "înmagazinată și aflată sub cheie" este de peste 9 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a adăugat că recolta asigură necesarul de hrană al țării și disponibilități pentru export, relatează Agerpres. "Vreau să felicit, în primul rând, cultivatorii de grâu, care în anul acesta deosebit au putut să obțină o producție înmagazinată și aflată sub cheie, care asigură necesarul de hrană al țării și disponibilități pentru export. Este o producție care a dat dimensiunea preocupării și în același timp a priceperii fermierilor, folosindu-se de dotările pe care le-au putut avea și le-au putut folosi, evident, în spațiul acesta deschis, unde timpul te mână spre o decizie rapidă și spre o acțiune concretă. La încheierea recoltării, fermierii au adunat 9 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă o producție care se înscrie în rezultatele obținute de-a lungul vremii, cu excepția anului 2021, unde a fost un salt de peste 10 milioane de tone”, a precizat ministrul, într-o conferință de profil.
Potrivit sursei citate, și în cazul culturii de floarea soarelui, unde recoltatul este aproape de final, rezultatele vor "satisface nevoile țării și disponibilitățile pentru export", în timp ce la porumb vor exista cantități mult mai mici pentru export.
"Suntem în apropierea finalizării recoltatului la floarea-soarelui. Producțiile obținute până la această dată ne dau posibilitatea să afirmăm că există și aici în condiții grele, rezultate care să satisfacă nevoile țării și disponibilitățile pentru export. La cultura porumbului, aceasta a fost mai mult afectată. Fermierii știu acest lucru. Ea a fost salvată pe suprafețele aflate în perimetrul irigabil și pe anumite zone unde precipitațiile au căzut în anumite cantități, în perioade diferite de vegetație, ținând într-un confort hidric planta, iar producția care se estimează ne dă posibilitatea nouă să afirmăm astăzi că vom avea necesarul pentru consumul intern, dar o cantitate mult mai mică pentru export. Și când mă refer la export, mă gândesc la faptul că România, aflându-se în bazinul Mării Negre, într-o competiție cu două state fanion, înțelegând aici Rusia și Ucraina, state care au un aport deosebit la export, România fiind a treia țară și a doua din Uniunea Europeană cu potențialul acesta de a exporta cereale, anul acesta nu va avea posibilitatea să exporte cantitatea pentru care fermierii au lucrat și noi ne-am așteptat, din cauza condițiilor pe care le cunoașteți", a explicat ministrul.
El a adăugat că în această perioadă se lucrează intens în câmp pentru însămânțarea culturilor de toamnă, fiind deja finalizat semănatul la rapiță.
"Am trecut pe teritoriul țării la însămânțarea culturilor de toamnă, în așa fel încât să putem spera la rezultate bune pentru anul agricol 2022/2023. La această dată semănatul la rapiță în România s-a încheiat. Este un plus de suprafață față de anul trecut, de aproape 60.000 hectare, am depășit 530.000 hectare însămânțate. Starea de vegetație este cunoscută, e diferită de la o zonă la alta, funcție de epoca de semănat, de condițiile care au apărut după aceea, într-un cuvânt, este o situație care ne dă speranță că această cultură va intra bine în iarnă și vom vedea cum se va comporta vremea în așa fel încât să ajungem la recoltat cu această cultură și fermierii să-și aducă în buzunarul lor câștigul pe care-l nutresc și pentru care lucrează. S-a început semănatul și la la grâu și suntem undeva la peste 30% la orz și la orzoaică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național