Ministrul Agriculturii: Fermierii vor avea acces la apă pentru irigații mai devreme față de alți ani
Telex » Știri 31 martie 2022
Fermierii care se află în zonele viabile de irigat vor avea acces la apă mai devreme față de alți ani, având în vedere că nu au fost precipitații peste iarnă, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, citat de Agerpres. „Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor care se află în zonele viabile de irigat accesul la apă mai devreme față de alți ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitațiilor. Încă din 19 martie am pornit sistemele și am umplut canalele cu apă în Timiș, iar această acțiune continuă în toate zonele țării în care fermierii au solicitat furnizarea apei pentru irigații”, a menționat Adrian Chesnoiu, într-o postare publicată pe Facebook.
Potrivit Ministerului Agriculturii, la această dată infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru o suprafață potențial irigabilă de 1.289.381 ha.
„Continuăm măsurile de sprijin prin asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigații și suportarea a până la 50% din costurile facturilor la energie electrică folosită pentru instalațiile și echipamentele deținute de fermieri. De asemenea, continuă și lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații, pentru că urmărim să creștem suprafața viabilă pentru irigat la două milioane de hectare”, a mai spus ministrul de resort.
El a precizat că datele obținute din teritoriu arată că în acest moment situația răsăririlor este bună în majoritatea bazinelor cerealiere. „Monitorizăm în permanență situația culturilor și suntem pregătiți să intervenim dacă situația o va impune”, a precizat Adrian Chesnoiu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național