Ministrul Agriculturii: Ne dorim ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor destinate lor
Telex » Știri 7 februarie 2022
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, la Războieni, în județul Iași, că ministerul își dorește ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor destinate lor, astfel că Planul Național Strategic în agricultură nu va fi depus până la finalul anului pentru ca acesta să fie dezbătut transparent cu cei direct interesați, relatează Agerpres. „Nu vom depune Planul Național Strategic până la finalul anului, pentru că el trebuie să fie dezbătut într-un proces transparent cu fermierii pentru ca acest Plan Național Strategic să nu fie un eșec așa cum a fost PNRR în ceea ce privește fondurile alocate pentru agricultură. (…) Noi ne dorim ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor noastre, programelor destinate fermierilor români, și Planul Național Strategic trebuie să fie un document care să răspundă specificului agriculturii din România și al fermierilor români, pentru că avem nevoie să devenim viabili și sustenabili din punct de vedere economic. Finalizăm și acest program, îl vom încărca în sistemul electronic al Comisiei Europene și vom reuși să negociem pentru România alocările în funcție de prioritățile pe care le avem în sectorul agroalimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Acesta a vorbit și despre nevoia de capital a fermierilor români și modalitățile prin care Guvernul poate veni în sprijinul acestora.
„Pe termen scurt, fermierii au nevoie de capital. (...) Am ajuns la concluzia că trebuie să punem la dispoziția fermierilor români și a producătorilor din industria alimentară, capital. Avem nevoie, e o bătălie economică cu riscuri multiple cauzate de criza energetică și criza gazelor naturale ce au adus dezechilibre în toate sectoarele. Fermierii români au nevoie de capital. Și vom lansa cât de curând posibil Programul Rural Invest, care vizează, pe de o parte, asigurarea capitalului de lucru pentru fermieri, vizează capital pentru retehnologizare și automatizare a industriei alimentare, capital pentru cofinanțarea proiectelor pentru asigurare a independenței energetice, pentru că, din Fondul de Modernizare și din fondurile alocate prin PNRR, o parte din bani trebuie să meargă către fermieri și către industria alimentară, astfel încât, prin investițiile în surse de energie regenerabilă, fermierul român să elimine măcar acest risc, al asigurării din punct de vedere energetic, și să își asigure independența energetică”, a spus ministrul Agriculturii.
El a arătat că se are în vederea și oferirea de fonduri fermierilor pentru achiziții de terenuri agricole: „Nu putem să uităm capitalul destinat achiziției de terenuri agricole, pentru că fermierii români trebuie să reintre în posesia suprafețelor pe care, din varii motive, în ultimii ani, le-am pierdut, și trebuie să le asigurăm suportul pentru achiziția acestor terenuri. Sunt doar o parte din sursele și modalitățile concrete cu privire la zona de capital și cu siguranță veți putea vedea în perioada următoare lansarea programului și modul de punere în aplicare”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național