Ministrul Agriculturii: Prin programele demarate și pe care le vom dezvolta, România va fi capabilă să-și echilibreze balanța comercială
Telex » Știri 19 aprilie 2023
Guvernul și-a propus să diminueze deficitul de produse agroalimentare, iar prin programele demarate și cele ce vor fi dezvoltate, România va fi capabilă să-și echilibreze balanța comercială", a declarat, marți, în Parlament, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva sa, relatează Agerpres. "Da, există un deficit comercial (...). Există și preocupare în această direcție, iar Guvernul din care fac parte și-a propus să diminueze acest deficit de produse agroalimentare, motiv pentru care în Ministerul Agriculturii s-a realizat o serie de programe având în vedere șase obiective: 1. Realizarea în țară a produselor la care suntem deficitari și pe care le putem produce (a se vedea programul Tomata, Legume în spații protejate, Usturoi, Cartofi și altele); 2. Stimularea exportului cu produse de valoare adăugată; 3. Stimularea consumului de produse românești; 4. Realizarea unor obiective de investiții prevăzute în PNS pentru depozitare, prelucrare, industrializare a produselor primare, cu 375,3 milioane euro; 5. Investiții în zootehnie privind reproducția la porc și pasăre (71 de contracte în valoare de 1,5 miliarde de euro)", a explicat Petre Daea. El a subliniat că majorarea deficitului se justifică și prin blocarea exportului de cereale, România fiind cel mai important exportator de cereale din bazinul Mării Negre.
"Prin structura, obiectivele și sumele prevăzute în PNS (Planul Național Strategic, n.r.), prin programele demarate și pe care le vom dezvolta, România va fi capabilă să-și echilibreze balanța comercială și să se mențină pe poziții fruntașe la exportul de cereale și animale, punându-se accent deosebit pe exportul de produse cu valoare adăugată", a punctat ministrul Agriculturii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial