Ministrul Agriculturii: Producția de grâu a acestui an, cu circa 40% mai mică decât în 2019
Telex » Știri 4 august 2020
Producția de grâu a acestui an va fi cu circa 40% mai mică decât anul trecut, de 5,5 – 5,6 milioane tone, față de 9 milioane tone anul trecut, din cauza secetei, a anunțat astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Mediafax. Producția medie la grâu, recoltat în prezent în proporție de 89%, este de 2,9 tone la hectar, față de 4,8 tone la hectar anul trecut.
Recolte mai mici vor fi și la secară, unde producția medie este de 2,5 tone/ha, față de 3,2 tone/ha anul trecut, la orz, cu o producție medie de 2,6 t/ha, față de 5 t/ha anul trecut, precum și la rapiță, cu o producție medie de 1,9 t/ha, față de 2,3 t/ha în 2019.
Ministrul spune că recolta de grâu este în măsură să acopere consumul intern, care este de 2,2 milioane tone pentru consum uman, 550.000 tone pentru sămânță, 400.000 de tone pentru furaje și 400.000 de tone pentru industria alcoolului.
Pentru că seceta a afactat doar statele din bazinul Mării Negre, iar marii producători de grâu vor avea recolte record, Adrian Oros spune că prețul grâului și implicit cel al pâinii nu ar trebui să crească.
Fermierii ale căror culturi au fost afectate vor primi despăgubiri după rectificarea bugetară, a adăugat ministrul. El a spus că prevederile ordinului privind despăgubirile a fost extins și pentru culturile de primăvară care au fost afectate de secetă, și că vor primi despăgubiri și proprietarii de livezi și cei de viță de vie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile