Ministrul Agriculturii și reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor
Telex » Știri 16 ianuarie, 9:26
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal au agreat luni 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri, informează Agerpres. Printre acestea se află acordarea în regim de urgență a plăților APIA, cu termen 29 februarie 2024 și compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate și monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța.
Totodată, ministrul și reprezentanții Asociației pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) și plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înființate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. "În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul și compensarea culturilor din primăvara anului 2023 - termen: 31 mai", se arată în procesul verbal care conține cele 13 puncte agreate de cele două părți.
Pe lista solicitărilor aprobate se află și actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziționată și utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.
De asemenea, o altă propunere vizează derogare GAEC 7 (rotația culturilor - n. r.) și GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafața fermei teren necultivat - n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forței majore. Pentru această solicitare termenul este sfârșitul lunii ianuarie.
Pe de altă parte, s-a stabilit modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern.
Alte propuneri agreate vizează asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigații în anul 2024 și subvenționarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații).
De asemenea, în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 și Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigații cu subvenționarea ca și a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI -urilor și implementarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.
Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței, urmând a fi discutată în proxima ședință de guvern.
Totodată, ultima propunere convenită prevede realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale