Ministrul Agriculturii: Vom încuraja asocierea, procesarea, depozitarea, dar și ferma de familie
Telex » Știri 2 iunie 2020
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, la Oradea, că în următorii doi ani de tranziţie, până în 2023, se vor încuraja asocierea, procesarea, depozitarea, dar şi ferma de familie care va deveni principalul obiectiv în viitorul Program Naţional Strategic (PNS), informează Agerpres. „O să facem punctaje avantajoase pentru cei care sunt în cooperative. Ştiu că sperie pe multă lume, dar cooperativele sunt singura soluţie reală pentru cei mici şi mulţi care ştiu să producă, dar nu pot să vândă. Că nu au putere de negociere nici cu marii retaileri, nici cu cei de la care îşi procură inputuri. Din fericire, sunt multe cooperative puternice în ţară, care pot să facă performanţă, pot să şi vândă toată producţia. Au contracte stabilite, au predictibilitate, Vom încuraja în aceşti doi ani de tranziţie, dar şi în noul Program Naţional Strategic, din 2023 încolo, asocierea, procesarea, depozitarea şi ferma de familie”, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, România înregistrează, din anul 2016, un deficit comercial pe produsele agroalimentare exact în anii cu cele mai producţii, deoarece exportă materie primă - cereale şi animale vii, în cantităţi mari, dar la preţuri mici şi importă mâncare procesată (din legume şi carne). „De fapt, noi exportăm subvenţii. Atât în 2018, cât şi în 2019, am înregistrat un deficit de peste un miliard de euro, respectiv 1,2 miliarde euro în 2018 şi 1,4 miliarde în 2019. Noi pierdem anual doar pe zona de produse agroalimentare peste un miliard de euro în fiecare an. Aici trebuie să schimbăm paradigma. Tocmai pentru a încuraja pe cei care vin cu valoare adăugată”, a spus ministrul.
În acest context, Adrian Oros a precizat faptul că, în noul PNS, principalul obiectiv va fi susţinerea fermei de familie, respectiv transformarea fermelor de subzistenţă ca să devină competitive pe piaţă. „Din păcate, în România avem cam 840.000 de ferme şi exploataţii, avem câteva sute probabil cele mai mari ferme din lume sau din Europa, de zeci de mii de hectare, câteva sute de ferme medii şi câteva sute de mii de ferme de subzistenţă. Noi trebuie să accelerăm procesul de transformare a fermelor de subzistenţă în ferme de familie, care să reziste pe piaţă. În toată Europa, osatura principală a agriculturii este bazată pe fermele de familie, nu pe cele de zeci de mii de hectare. Şi mai ales pe fermele mixte, care integrează producţia, depozitarea, prelucrarea, nu doar exportă materie primă, a subliniat Adrian Oros.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice