Ministrul Antreprenoriatului: A treia ediție a Programului Start-Up Nation va avea un subprogram destinat românilor din străinătate
Telex » Știri 25 martie 2022
Programul Start-Up Nation, ediția a III-a, va avea și un sub-program destinat românilor din diaspora, urmând ca pe durata acestui an să fie puse în funcțiune și programe speciale pentru domeniul IT și pentru femei, a declarat, la Alba Iulia, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, citat de Agerpres. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri pe care ministrul a avut-o cu reprezentanți ai mediului de afaceri.
„La constituirea guvernului, noi, coaliția, ne-am angajat la mai multe categorii de proiecte. Când discutăm de afaceri la început de drum, afaceri între zero și trei ani, ne-am angajat acolo pentru mai multe, dacă vreți, programe de nișă, în afară de Start-Up Nation ediția a III-a. Și acolo am discutat și despre IT, se prevede în programul de guvernare și problematica unui Start-Up special pentru IT, pentru femei, pentru diaspora. Noi le vom derula pe toate în cursul acestui an. Pentru partea de diaspora, am ajuns la concluzia să facem un subprogram în cadrul Programului Start-Up Nation, pentru a accelera componenta asta, în ideea de a da posibilitatea românilor din străinătate interesați de așa ceva, de o astfel de finanțare, să aplice”, a explicat ulterior, în fața reprezentanților presei, Constantin-Daniel Cadariu.
Ministrul a adăugat că, la fel ca la primele două ediții, grantul va fi de 200.000 de lei, iar beneficiarii țintă vor fi 10.000.
„Iar pentru sub-programul pentru diaspora avem în vedere drept țintă 1.000 de beneficiari”, a precizat oficialul.
În ceea ce privește un Start-Up Nation destinat femeilor, ministrul a spus că s-a luat legătura cu „acea formă asociativă a femeilor antreprenor și deja direcția de specialitate discută despre forma finală a acestui program”.
Daniel Cadariu a adăugat că va mai fi un Star-Up Nation care se va axa pe incubatoarele de afaceri. „Vom avea aproximativ cinci forme de granturi pentru afaceri la început de drum”, a menționat acesta.
El a mai spus că s-a făcut o analiză a primelor două ediții ale Start-Up Nation și s-au emis astfel primele concluzii.
„Cu certitudine, în ediția a III-a nu vom mai puncta numărul de salariați. Pentru că am constatat faptul că, în fuga după punctaj, în prea multe din cazuri solicitanții s-au angajat la numărul maxim de salariați, adică până la șase, ajungându-se în situația în care mare parte din acel grant, de 200.000 de lei, a fost folosită pentru a achita salarii și dări la salarii. Și atunci, da, va fi condiție pentru a crea locuri de muncă noi, dar nu le vom mai puncta. Pe de altă parte, am luat decizia pentru ediția a III-a să apară o cotă de cofinanțare între 5% și 15%, pentru a responsabiliza odată în plus beneficiarii”, a declarat ministrul.
În paralel, potrivit acestuia, s-a făcut o convenție cu Fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri pentru a le asigura suportul acelor solicitanți care nu au sumele necesare și trebuie să se împrumute să le asigure garantarea.
Ministrul a precizat că încă nu este gata forma finală a Programului, aceasta urmând să se realizeze în urma discuțiilor între reprezentanții ministerului și cei ai formelor asociative din mediul de afaceri.
Ministrul a afirmat că se speră ca acest program să demareze în aprilie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice