Ministrul Apelor și Pădurilor: Noua dezvoltare a programului SUMAL, în funcțiune la sfârșitul anului
Telex » Știri 12 aprilie 2019
Noua dezvoltare a programului SUMAL (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase – n.r.), realizat în colaborare cu STS, va intra în funcţiune la sfârşitul lui 2019, a declarat, la Alba Iulia, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, citat de Agerpres. „Din a doua parte a anului 2018, am suplimentat echipa care lucrează pe SUMAL, dezvoltat împreună cu STS. (...). Ne-am propus ca (...) în aprilie să începem acele simulări, astfel încât să putem să vedem care ar fi sincopele care ar putea să apară după ce facem această simulare. Ne-am propus ca până la sfârşitul anului 2019 să intre în funcţiune noua dezvoltare a SUMAL-ului”, a afirmat Ioan Deneş.
Ministrul a apreciat că este un program „extrem de aşteptat”, prin care se va monitoriza „şi mai atent” trasabilitatea masei lemnoase, începând de la încărcarea de pe rampă. „Avem în vedere chiar instalarea de GPS pe fiecare autovehicul care va face transport de masă lemnoasă, astfel încât să nu mai poată să găsească «ferestre», «portiţe» cei care caută astfel de lucruri”, a spus Deneş.
El a menţionat că anual se poate exploata legal un volum de 18 milioane de metri cubi, care poate fi transportat „transparent”, cu „acte”.
„Dacă veţi calcula 18 milioane de metri cubi masă lemnoasă legal exploatată şi veţi împărţi la 25 de metri cubi cât transportă un autovehicul, veţi afla câte sute de mii de maşini vedem pe drumuri cu astfel de transport de masă lemnoasă. Chiar am făcut o analiză cu specialiştii din minister: erau înregistrate 12.000 de transporturi într-o zi, cred, şi la 112 erau doar 14 apeluri de verificare a acestor transporturi. Ştim foarte bine (...) că sunt situaţii în care unii sunt mai puţin consecvenţi cu ce prevede legea”, a conchis ministrul Apelor şi Pădurilor.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice