Ministrul Comunicațiilor: Securitatea cibernetică este în centrul preocupării Agendei Digitale a României în perioada Președinției la Consiliul UE
Telex » Știri 30 mai 2019
Securitatea cibernetică este în centrul preocupării Agendei Digitale a României în perioada Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, iar unul dintre dosarele pe care le gestionăm în acest domeniu este înfiinţarea Centrului European de Competenţe în Securitate Cibernetică, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, prezent la deschiderea oficială a evenimentului CyberDrill 2019 de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
"Nu cred că era un loc mai bun decât Universitatea Politehnică Bucureşti pentru a avea un astfel de eveniment, de cinci zile, cu o participare academică importantă, dar şi cu o participare a instituţiilor europene, a sectorului de business din peste 17 ţări. Este un eveniment ce ţine de portofoliul evenimentelor sub auspiciile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Securitatea cibernetică este în centrul preocupării Agendei Digitale a României în această perioadă şi se reflectă nu numai prin acest eveniment unde dorim să creştem nivelul de conştientizare, ci şi să putem avea mai mulţi cetăţeni, mai multe IMM-uri care să înţeleagă importanţa măsurilor de reducere a oricăror riscuri în ceea ce priveşte securitate cibernetică. Până la urmă, statele membre sunt puternice în faţa riscurilor de securitate cibernetică, dar şi vulnerabile în acelaşi timp. Deci, trebuie să prioritizăm în mod egal tot ceea ce ţine de măsuri de securitate cibernetică, fiindcă trăim într-o lume în care aceste incidente sunt pe un trend crescător, fără doar şi poate. Există exemple de bună practică administrative în alte state şi aici mă refer la Israel care a fost şi este o sursă de inspiraţie în ceea ce priveşte asamblarea unei configuraţii administrative care să deservească riscurilor de astăzi din zona securităţii cibernetice”, a spus Petrescu.
Oficialul a adăugat că România gestionează, pe durata Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene două dosare foarte importante pe securitate cibernetică – Programul „Europa Digitală” şi înfiinţarea Centrului European de Competenţe în Securitate Cibernetică: „Pe această perioadă a Preşedinţiei, România gestionează două dosare foarte importante centrate pe securitatea cibernetică. Unul este Programul Europa Digitală, care este efectiv un program de finanţare cu 9,2 miliarde de euro, din care două miliarde sunt focusate pe zona securităţii cibernetice. Mai avem un dosar pe care noi l-am luat dintr-o fază de început şi deja se conturează în liniile finale, de înfiinţare a Centrului European de Competenţe în Securitate Cibernetică. Un centru care, odată înfiinţat, va fi expresia tranziţiei Uniunii Europene de la abordarea de politică de securitate cibernetică diagnosticală la o politică de abordare profilactică, proactivă, centrată pe cercetare, dezvoltare, ce poate fi imediat transferată în prima linie de luptă în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. Dosarul acesta l-am împărţit în două componente: mai întâi, pentru a evita subiecte de dispută între statele membre, am agreat componenta de ţine de capacitatea administrativă a Centrului, urmând ca în perioada imediat următoare să ne gândim la locaţie, momentul oportun de înfiinţare şi la toate celelalte elemente ce ţin de constituirea efectivă a acestui Centru. Noi, România, vom livra la sfârşitul celor şase luni de Preşedinţie al Consiliul Uniunii Europene un dosar bine conturat din toate punctele de vedere, cu o discuţie începută deja şi pe zona de amplasament”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice