Ministrul Culturii a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienței prin Cultură
Telex » Știri 2 decembrie 2021
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a reprezentat România la Consiliul Educație, Tineret, Cultură, Sport al Uniunii Europene - secțiunea Cultură și Audiovizual, la Bruxelles, unde a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienței prin Cultură, pentru a atenua efectele pandemiei asupra sectoarelor culturale și creative și pentru a identifica noi măsuri de sprijinire a acestora informează Mediafax. „Fiecare țară are propriile exemple cu privire la depășirea unor situații critice prin artă și prin cultură. Deși omenirea este, în acest moment, supusă unor grele încercări, acești doi ani de restricții, izolare și înstrăinare ne-au arătat că, prin cultură, putem redobândi umanitatea, dând dovadă de reziliență. Așadar, vă propun să reflectăm la posibila desemnare a anului 2023 drept Anul European al Rezilienței prin Cultură, pentru a identifica împreună noi măsuri de sprijinire a sectoarelor culturale și creative și pentru a valorifica potențialul acestora în asigurarea tranziției verzi și digitale”.
Propunerea României a fost salutată de mai multe țări, care au susținut acest demers de reconstruire a Uniunii Europene prin cultură. În lunile următoare, vor avea loc noi discuții între partea română, instituțiile europene și statele membre UE, pentru concretizarea acestei inițiative.
De asemenea, Consiliul a dezbătut tematica propusă de Președinția slovenă, referitoare la „drepturile pentru patrimoniu, în contextul dezvoltării durabile și al viitorului Europei”. În acest context, ministrul Romașcanu a subliniat faptul că promovarea și protejarea drepturilor de patrimoniu este fundamentată, în primul rând, de politicile și programele educaționale, prin intermediul cărora toți cetățenii își pot cunoaște mai bine trecutul și îl pot aprecia ca atare. În egală măsură, a prezentat obiectivul asumat de Guvernul României de a crea conexiuni între politicile digitale, de cercetare, inovare, mediu și dezvoltare regională, printr-o abordare integrată, susținută de reforme ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală, în linie cu obiectivele Pactului Ecologic European. Acestea vor fi implementate de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului și vor fi susținute de Planul Național de Redresare și Reziliență.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial