Ministrul Culturii intenționează să înceapă manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri la 26 noiembrie a.c.
Numărul 38, 10-16 oct. 2017 » Direct de la sursă
Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a declarat într-o conferință de presă că intenționează ca manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri să înceapă oficial la 26 noiembrie, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București (TNB), informează News.ro. El a precizat că au fost înregistrate peste 2.170 de proiecte care urmează să fie selectate și propuse Guvernului spre finanțare.
Ministrul a afirmat că Centenarul este o „sărbătoare a tuturor românilor” și că principala atribuție a ministerului este de a centraliza și evalua proiectele propuse, din punctul de vedere al viziunii, al realismului și al bugetului, urmând să le trimită către Guvern pentru finanțare.
Lucian Romașcanu a mai spus că numărul de 2.170 de proiecte este unul „consistent”, ceea ce va face ca „România să arate în sărbătoare în anul următor”. El a precizat că de la unitățile administrativ-teritoriale au fost înregistrate 1.791 de proiecte de finanțat și 124 de proiecte pe care și le-au bugetat din resurse proprii, de la instituții au fost primite 199 de proiecte, iar de la minister – 114 proiecte.
El a adăugat că intenționează să organizeze evenimentul de lansare a Centenarului la 26 noiembrie, la TNB. „Vrem să facem evenimentul de lansare a anului Centenarului la 26 noiembrie, la Teatrul Național. Ne dorim ca în paralel cu acest eveniment de lansare a Centenarului și care va consta într-un pre-eveniment în foaierul teatrului, un eveniment de muzică și poezie în Sala Mare a teatrului, plus o recepție după aceea, să fie dublat și de un mare concert în Piața Universității. Suntem în discuții cu potențiali organizatori. Vrem să marcăm cât se poate de festiv și frumos debutul acestui eveniment. Regizorii și cei care se ocupă de conceptul acestui spectacol sunt Ion Caramitru și Mihai Constantinescu, șeful Artexim, care organizează Festivalul «George Enescu». Va fi organizat de Artexim. Toate lucrurile se vor face extrem de transparent, programul va fi disponibil cât de curând și pentru public”, a continuat el, precizând că dorește ca în aceeași zi toate instituțiile din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN) să organizeze un set de evenimente dedicate Centenarului.
(Copyright foto: radub85 / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial