Ministrul Economiei: Dorim să avem o trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției

Ministrul Economiei: Dorim să avem o trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției

Telex » Știri 12 ianuarie, 9:11  

Sunt avute în vedere, în special, capacitățile de cazare turistică

Dorim o trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției, astfel încât acele servicii clasificate de minister să vină în completarea unei clădiri sigure din punct de vedere constructiv și al folosinței, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, la finalul ședinței de Guvern, relatează Agerpres. "Ne dorim să avem această trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției, să știm că acele servicii de calitate pe care le clasificăm vin în completarea unei clădiri care este sigură din punct de vedere constructiv și al folosinței. Suntem într-un grup de lucru cu Ministerul Administrației și Internelor, cu alți colegi, astfel încât să reușim o colaborare interinstituțională mult mai bună, adică în momentul în care cei de la Corpul de control din Ministerul Turismului verifică acest standard de calitate să poată cere și autorizația de securitate la incendiu sau alte acte doveditoare, iar, dacă nu sunt, să putem transmite această informație foarte rapid către ISU, cei care pot veni într-adevăr și lua măsurile corespunzătoare, astfel încât lucrurile să se întâmple mult mai rapid, prevenția și siguranța să fie mult mai bune pentru turiștii din România", a declarat oficialul.

El a subliniat că Ministerul Turismului are competența de a clasifica un standard de calitate, "fie că vorbim de o stea, două, trei stele, patru, cinci, în domeniul hotelier sau despre margarete în pensiuni sau despre clasificarea altor forme de cazare turistică, precum hosteluri, pontoane plutitoare, bungalouri ș.a.m.d", însă acest standard de calitate reprezintă dotarea locului respectiv, dotarea camerei care îl întâmpină pe turist.

Radu Oprea a explicat că, pentru clasificarea unei unități turistice, sunt prezentate "în detaliu", într-un document, dotările care sunt puse la dispoziția turistului, cum ar fi numărul de prosoape, perne, oglindă, feon, televizor etc., și care "dau consistența acestui standard de calitate" pe care ministerul îl califică.

"Cel care este direct interesat - administrator, proprietar, împuternicit - vine cu o cerere către Ministerul Turismului, care cuprinde toate aceste detalii. Până acum o săptămână, era cerută doar înregistrarea la Registrul Comerțului extinsă, adică și cu punctul de lucru care avea ca bază și fundament asupra autorizației de funcționare, a celorlalte autorizații necesare, declarația pe propria răspundere pe care oricare administrator trebuia să o dea la Registrul Comerțului. Deci, se mergea ca spirit a legii pe buna credință a antreprenorului. De săptămâna trecută am modificat ordinul acesta, care era valabil din 2013, în sensul în care am cerut și autorizația de construire sau alte documente doveditoare, pentru că nu toate capacitățile de cazare au autorizația de construire ca document fundamental. De ce am cerut acest lucru? Pentru că facem translatarea către celălalt domeniu de competență care înseamnă siguranța construcției din toate punctele de vedere, de la siguranța la cutremur până la încărcare, la zăpadă, rezistență la vânt, inclusiv partea aceasta de siguranță la incendiu", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, toate acestea fac parte din siguranța construcției și sunt instituții ale statului român cu competență în acest domeniu.

"Dacă vorbim de partea de siguranță la foc, cu certitudine ISU este acea instituție care poate aproba, verifica și controla măsuri până la închiderea locației respective", a adăugat Radu Oprea.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.