Ministrul Economiei: Producătorii români cu peste 100.000 de salariați și care sunt mari consumatori de energie vor primi ajutor de stat
Telex » Știri 22 mai 2020
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că a fost modificată OUG 81/2019 și, astfel, producătorii români care au mai mult de 100.000 de angajați și care sunt mari consumatori de energie vor primi ajutor de stat, informează Mediafax. „Am aprobat o OUG cu privire la susținerea marilor consumatori de energie. Este vorba despre modificarea OUG 81/2019, care permitea susținerea a 15 ramuri din industrie, producători români care au angajați, direct și indirect, peste 100.000 de salariați, unde exista un risc foarte mare de relocare. (...) Am adus din nou competitivitate în industria românească”, a spus Virgil Popescu, în cadrul brifiengului de presă, organizat după ședința de Guvern. Ministrul Economiei a punctat că acest ajutor de stat a fost aprobat și de mecanismele europene.
Companiile din industria românească se confruntă cu probleme legate de preţul energiei. Producătorii de energie pe bază de cărbune sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţă certificate de emisii de CO2. Preţul certificatelor este introdus în preţul energiei, care este plătit de consumatorul industrial. Acest ajutor de stat va asigura astfel compensarea unei părţi a acestor costuri cu certificatele de emisii de CO2, plătite în final de consumatorul industrial.
Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană şi a fost transpusă din nou prin ordonanţă de urgenţă în legislaţie. Ministrul Economiei spune că în două zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, va fi publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordinul ministrului. Zece state membre ale UE care produc energie pe bază de cărbune au adoptat această schemă de ajutor, printre care Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia sau Polonia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice