Ministrul Economiei: România poate să devină un jucător important în atragerea de investiții din relocare
Telex » Știri 29 iunie 2022
Un Memorandum pentru promovarea investițiilor străine au fost discutat și semnat la nivelul Guvernului, astfel încât România să poată deveni un jucător important în atragerea de investiții din relocare sau din dezvoltarea unor alte capacități de producție, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de Agerpres. „Guvernul României a adoptat o strategie de atragere a investițiilor, dar nu numai de atragere a investițiilor străine, dar și de asigurare a unor măsuri de sprijin pentru investițiile din România, pentru că este important să ne concentrăm pe toată zona investițională. Ministerul de Finanțe a lansat acel call și a asigurat fondurile necesare pentru continuarea programelor investiționale conform Hotărârii de Guvern 807 ( H.G. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie n.r), iar noi, la Ministerul Economiei, avem în transparență decizională un draft de schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare - 300 milioane de euro, 150 de milioane în acest an, 150 de milioane pentru anul viitor, cu intenția clară de a extinde această schemă de ajutor pentru o perioadă ceva mai lungă. Sunt câteva dintre măsurile pe care le luăm pentru a putea să asigurăm o parte din finanțare. Pe de altă parte, putem să spunem că am discutat la nivelul Guvernului și am semnat un Memorandum pentru promovarea investițiilor străine, astfel încât România să poată să devină un jucător important în atragerea de investiții din relocare sau din dezvoltarea unor alte capacități de producție”, a menționat Florin Spătaru, la un eveniment de specialitate.
Ministrul Economiei a subliniat că, în perioada următoare, vom vedea câteva măsuri organizatorice, astfel încât un investitor care își dorește dezvoltarea unor capacități de producție sau prestare de servicii să aibă un singur punct de contact la nivelul Guvernului României. El a precizat că scopul este acela de a face „acest demers decizional mult mai facil”.
„Practic, ne aliniem la celelalte țări care deja au un astfel de sistem - și vedem că au fost eficiente în atragerea investițiilor străine. România are un potențial extraordinar. Acesta este lucrul pe care l-am menționat și în discuția pe care am avut-o cu comisarul european Breton, comisarul responsabil de piața internă. Pentru că avem această stabilitate energetică, vorbim de un nivel al competențelor superior altor țări din Uniunea Europeană și vorbim, de asemenea, de programele de dezvoltare a infrastructurii care vor asigura avantaje competitive pentru anumite zone. Bineînțeles că nu ne vom duce către toate sferele economice, dar sunt câteva zone importante în care putem să aducem plus valoare la nivel european și vom face aceste demersuri pentru asigurarea unui climat investițional facil pentru investitorii străini sau pentru cei care deja au investit în România”, a adăugat Florin Spătaru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial