Ministrul Educației: Primele teste pe bază de salivă, disponibile în școli din 21 noiembrie
Telex » Știri 5 noiembrie 2021
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a primit asigurări că primele 9 milioane de teste pe bază de salivă pentru screeningul infecției cu SARS-CoV-2 vor ajunge în școli la 21 noiembrie, urmând să fie testați, în mod gratuit, cel mai probabil de două ori pe săptămână, nu doar preșcolarii și elevii, ci și angajații din învățământ – personal didactic și nedidactic, informează Agerpres. „Discutăm în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție. Am primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției, sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim stabilit prin lege, de 5 zile, mai apoi se vor semna contractele subsecvente. A fost organizată achiziția pe trei loturi, din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile, deci cu alte cuvinte testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 noiembrie - 25 noiembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.
Potrivit acestuia, cele 9 milioane de teste vor ajunge pentru o săptămână, timp în care se va perfecta și livrarea testelor din lotul doi. Acordul-cadru prevede o limită de 70 de milioane de teste. „Această limită a fost calculată pentru unsprezece săptămâni de școală până la finalul anului. Avem mai puțin de unsprezece săptămâni de școală, deci numărul este mai mult decât suficient”, a afirmat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a precizat că lotul de 9 milioane de teste va fi distribuit în toate școlile. „Primele livrări de teste vor fi distribuite în conformitate cu repartiția pe care ministerul Educației a înaintat-o către DSU. Și a luat în calcul toate școlile, toate grădinițele, toți elevii și preșcolarii și, de asemenea, profesorii, învățătorii. Repartiția se va face în funcție de această situație pe care ministerul Educației a înaintat-o către Departamentul pentru Situații de Urgență. Prin intermediul DSP-urilor, Inspectoratelor școlare județene, vor ajunge în școli”, a detaliat ministrul.
El a explicat că s-a făcut, la nivelul DSU, un calcul pentru „o frecvență de două ori pe săptămână”, testarea cuprinzând toți elevii, preșcolarii, profesorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic. Ministrul a menționat că testele vor fi făcute de către personalul din învățământ, dar că este nevoie de un „minim instructaj”. „Vor trebui definite și cadența și locația în care se vor efectua aceste teste. (...) Sunt convins că în colaborare cu autoritățile sanitare, vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în școli. Oricât ar părea de simplu (testarea - n.r.), având în vedere că e vorba de milioane și milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut”, a subliniat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale