Ministrul Energiei: Am discutat cu Ministerul Mediului să gândească viitoarele ediții ale programului Casa Verde și cu o componentă de stocare
Telex » Știri 16 august 2023
Stocarea energiei ar trebui să fie principala preocupare la nivelul sistemului energetic național, deoarece, fără această componentă, introducerea de noi capacități de producție din surse regenerabile va crea dezechilibre greu de gestionat, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Este cel mai important subiect și ceea ce ar trebui să fie preocuparea noastră principală la nivelul întregului sistem energetic național. Degeaba vom avea noi capacități de producție de energie verde sau din surse regenerabile, dacă nu venim cu componenta aceasta de stocare, pentru că altfel, repet, vom crea dezechilibre în sistem tot mai greu de gestionat. Am discutat și cu Ministerul Mediului să gândească viitoarele ediții ale programului Casa Verde și cu o componentă de stocare, pentru că altfel, la condițiile de piață actuale, tehnologiile acestea sunt destul de scumpe, investițiile se recuperează într-un orizont de tip îndelungat și nu rentează întotdeauna pentru un consumator să-și instaleze și o baterie lângă panourile fotovoltaice", a explicat Sebastian Burduja.
El a subliniat că Ministerul Energiei dorește să susțină tehnologiile de stocare și pe baterii și prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, "bateriile verzi".
"Dacă am compara impactul de mediu al bateriilor, să spunem, clasice, deși ele sunt tot mai moderne și mai performante, cu impactul unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, am vedea că este mult mai mic impactul de mediu la o astfel de hidrocentrală", a punctat ministrul Energiei.
Pe de altă parte, acesta a vorbit și despre posibilele reglementări referitoare la avizele tehnice de racordare (ATR) la rețea și a menționat că a început un dialog cu comisiile de specialitate din Parlamentul României, existând o inițiativă de a impune o garanție de implementare a proiectului companiilor care solicită acest aviz.
"Acolo, sub conducerea domnului președinte Lorand Antal de la Senat (președintele comisiei de Energie, n.r), există o inițiativă de a impune o garanție acestor companii. Deci, atunci când îți asumi că îți dorești un ATR, Transelectrica să solicite o garanție de implementare a proiectului, dacă vreți, de 5-10% din valoarea proiectului. Cei care realizează proiectul primesc acești bani înapoi. Cei care nu realizează proiectul îi pierd și aceștia se pot ulterior folosi pentru investiții, de exemplu în rețeaua de transport a energiei electrice. Cred că asta ar responsabiliza piața, ar premia investitorii serioși, pentru că în acest moment, dacă între două puncte avem, știu eu, nouă proiecte care vizează doar speculă și al 10-lea care chiar vrea să facă investiția, dar al 10-lea investitor este obligat sau are un ATR condiționat de întărirea liniei, asta înseamnă cost adițional de aproximativ 10 milioane de euro pentru acel investitor. Și vă dați seama exact investitorul serios se trezește în situația în care investiția nu mai e rentabilă", a spus ministrul Energiei.
El a adăugat că, în felul acesta, pe de o parte "ar fi curățată piața" și, pe de altă parte, ar fi degrevat și mecanismul de la Transelectrica, compania fiind inundată de solicitări de ATR-uri și atunci ar procesa practic acele solicitări care vizează chiar dezvoltarea unor asemenea proiecte și nu speculă cu terenuri din circuitul agricol sau scoase din circuitul agricol pentru parcuri fotovoltaice. Sebastian Burduja a semnalat că, și în ceea ce privește prosumatorii există discuții cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, cu distribuitorii, cu Transelectrica pentru a vedea care este modelul optim pentru includerea energiei în rețea, în caz de supraproducție.
"Ungaria a fost în situația asta și a ajuns în stadiul în care nu permite prosumatori. Adică poți să-ți instalezi panouri fotovoltaice pentru consumul propriu, dar nu poți să dai în rețea și să obții bani în plus față de economiile pe care le ai de la consumul de energie electrică. Deci, iarăși, cu grijă mare pentru că vrem să susținem prosumatorii, este un fenomen corect, este un fenomen în linie cu tendința de descentralizare a sistemelor energetice și de creare a acestor comunități energetice, dar în același timp nu vrem să punem în pericol stabilitatea sistemului energetic", a precizat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial