Ministrul Energiei: Am lansat în dezbatere ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din PNRR
Telex » Știri 17 februarie 2022
Am lansat în dezbatere publică mai multe ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar până la finalul lunii martie vor fi lansate mai multe solicitări de proiecte pentru investiții în noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. „Criza actuală a energiei ne-a demonstrat, din nou, că soluția pe termen lung stă în investiții serioase în domeniul energiei. Resurse financiare există, inclusiv în PNRR. Vom lansa mai multe call-uri de proiecte în vederea accesării celor 1,62 miliarde euro. Punctual, la sfârșitul lunii martie vom lansa mai multe call-uri de proiecte pentru investiții în noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, pentru dezvoltarea de capacități de producție pe gaze, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană. Am încredere că acești bani vor fi accesați și vom avea proiecte finalizate începând cu anul 2024”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, pentru investiții în sectorul energetic din România, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 241/2021, prevede o alocare la 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026.
Ghidurile publicate în consultare publică vizează accesarea de fonduri europene pentru noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, capacități producție energie în cogenerare și capacități de producție hidrogen verde. „Investițiile în energie cu fonduri din PNRR - Primul pas: 875 milioane de euro pentru noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, capacități producție energie în cogenerare și capacități de producție hidrogen verde”, se precizează în comunicat.
Documentele care vor rămâne 10 zile în consultare publică sunt: Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsurii de investiții I.1 - Noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, Măsurii de investiții I.2 - Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, sub-măsura 2.2 - Sprijinirea investițiilor în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză și Măsurii de investiții I.3 - Dezvoltarea de capacități de producție pe gaze, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde, Componenta C.6 Energie din PNRR.
În cadrul Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investițiilor destinate instalării de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, vor fi putea fi finanțate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea de noi capacități, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.
Vor putea depune proiecte întreprinderile mici și mijlocii (IMM), precum și întreprinderile mari care au ca activitate producerea de energie electrică (în scopul comercializării sau consumului propriu).
În cadrul Măsurii de investiții vizând dezvoltarea de capacități de producție pe gaze, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană, vor fi putea fi finanțate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea/ modernizarea unităților de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență, în termoficarea urbană, prin folosirea gazului natural, pregătite pentru amestec cu gazele regenerabile/ cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, și flexibile din punctul de vedere al volumului de hidrogen.
Totodată, pe Măsura de investiții I.2 - Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități de producție a hidrogenului verde.
*
Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei. Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro.
Cei interesați pot consulta documentele aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial