Ministrul Energiei: Anul acesta probabil vom depăși, după foarte mulți ani, 1.000 MW noi în Sistemul Energetic Național
Telex » Știri astăzi, 9:33
Capacitățile de producție a energiei electrice puse în funcțiune până la această dată totalizează 900 MW și ne așteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă că se va depăși, după foarte mulți ani, nivelul de 1.000 MW noi în sistemul Energetic Național, a declarat, la finalul ședinței Comandamentului de iarnă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. „Am cerut o situație pe capacitățile de producție puse în funcțiune anul acesta, până la data curentă, și vorbim în total de 900 de megawați. Sunt 330 MW la Rovinari, grupul cinci, sunt 54 MW la Bicaz, un hidro-agregat care a fost modernizat și o altă investiție finalizată după multă vreme, plus aproape 400 de MW solar, ceva biomasă, stocare. Foarte important, vedem primele efecte ale capacităților de stocare în Sistemul Energetic Național. Ca să aveți o idee, anul trecut s-au pus în funcțiune centrale electrice de 600 de MW, cu aproximație, și cu un an înainte de doar 60 de megawați”, a explicat Burduja.
Acesta a adăugat că până la finele anului, așteptările sunt să mai poată fi puși în funcțiune între 100 și 300 de MW, ceea ce înseamnă că România va produce tot mai multă energie electrică, sigură și mai curată.
„Ritmul investițiilor deja începe să se vadă și ne așteptăm ca, până la finalul acestui an, să mai poată fi puși în funcțiune 100-200-300 de MW, vedem cât reușim și asta depinde și de starea vremii. Deci, cel mai probabil vom depăși, după foarte mulți ani, 1.000 de MW noi în Sistemul Energetic Național, ceea ce înseamnă că România produce și va produce tot mai multă energie electrică. Asta înseamnă facturi mai mici pentru români, în perspectivă, și o energie atât sigură, cât și tot mai curată, pentru că foarte mulți megawați sunt deja din energie regenerabilă”, a punctat ministrul Energiei.
Acesta a mai afirmat că în cadrul Comandamentului de iarnă a fost făcută și o trecere în revistă a situației Sistemului Energetic Național și a subliniat că, datorită vântului, România a exportat câteva sute de MW.
„Bate vântul, e o veste bună pentru sistemul energetic din perspectiva producției. Avem peste 2.000 de MW. Mă uitam mai devreme pe site-ul Transelectrica și chiar exportam câteva sute de megawați, ceea ce, în perioada recentă, din păcate, n-a prea fost cazul. Avem o rezervă în lacurile de acumulare de 60, 60 și ceva la sută. Este un nivel rezonabil. Sigur că a fost un an cu hidraulicitate foarte mică, inclusiv un noiembrie foarte secetos, ceea ce e chiar atipic pentru luna noiembrie. De aceea ne bucurăm că încă am ținut de aceste rezerve din lacurile de acumulare și suntem la un nivel rezonabil”, a punctat Sebastian Burduja.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național