Ministrul Energiei: Consumul de gaze va scădea cu 40% după finalizarea investițiilor de modernizare la cele 3 CET-uri din București
Telex » Știri astăzi, 9:00
Consumul de gaze va scădea cu 40% după finalizarea investițiilor de modernizare a celor trei CET-uri din București, iar în 3-4 ani de zile vom putea discuta de un preț al gigacaloriei de 500-600 de lei, față de 1.000 de lei în prezent, a declarat, miercuri, ministrul Energie, Sebastian Burduja, la semnarea celor trei contracte de finanțare, relatează Agerpres.
„Bucureștenii așteaptă de decenii aceste contracte. Ele înseamnă modernizarea sistemului de termoficare, producția agentului termic. Cele cele trei CET-uri: CET Sud, care este și cel mai mare din Europa, CET Grozăvești și CET Progresu vor intra într-un program de modernizare cu o finanțare de 362 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, bani nerambursabili pe care Ministerul Energiei i-a obținut cu mari eforturi. A fost un lung proces de negociere cu Banca Europeană de Investiții. Vreau să felicit managementul ELCEN, pentru că nu a abandonat, a crezut în aceste proiecte și în sistemul de termoficare al Bucureștiului. Acum nu foarte mulți ani, când ELCEN și RADET erau în pragul falimentului, foarte puțini credeau că sistemul de termoficare centralizat din București poate să aibă un viitor. Existau tot felul de păreri că ar trebui toți să ne montăm centrale de apartament. În fața acestor inepții singura soluție a fost munca acestei echipe și perseverența. Iată că astăzi ELCEN nu mai este în insolvență, ELCEN face performanță și vedem astăzi acest pas, așteptăm același lucru și la Termoenergetica, la Primăria Generală a Capitalei, modernizarea sistemului de transport și distribuție a agentului termic”, a precizat Burduja.
Potrivit sursei citate, prin aceste investiții eficiența acestor centrale la crește semnificativ. „O să vă dau câteva cifre. La consumul de gaz, principiul este simplu: se consumă gaz și se produce energie electrică și apă caldă, va scădea consumul de gaz cu 40%. Noi estimăm că dacă azi în București vorbim de un preț la gigacalorie de peste 1.000 de lei, în 3-4 ani de zile, după finalizarea acestor proiecte, putem să discutăm despre un preț de 500 - 600 de lei. Cu siguranță asta va însemna și un cost al întreținerii mult mai mic pentru bucureșteni. Nu este întâmplător că ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat la Oradea în tot acești ani, unde gigaloria costă circa 300 de lei, iar subvenția pe care o plătește Primăria este aproape zero, deci banii aceia rămân pentru investiții în comunitate, pentru dezvoltare și pentru locuri de muncă. Același lucru ni-l dorim și pentru bucureșteni: să aibă căldură și apă caldă”, a adăugat Burduja.
Acesta a spus că CET-urile după modernizare nu vor mai avea problemele din trecut, având în vedere că aceste instalații din anii '60 au fost ținute în funcțiune doar „prin măiestria oamenilor din ELCEN”.
„Noile CETuri nu vor mai avea problemele din trecut, de altfel aceste CET-uri funcționează prin măiestria oamenilor din ELCEN. Să ții în funcțiune instalații din anii '60, cu eforturi supraomenești, este o realizare pe care numai românii noștri inventivi o puteau face. În orice caz, costurile vor scădea, nu doar cu consumul de gaz, dar și cu certificatele de CO2, iar poluarea în București va fi mult mai mică pentru că noile grupuri vor fi moderne, la un standard de top”, a mai spus ministrul.
Ministerul Energiei a semnat miercuri trei contracte de finanțare din Fondul pentru Modernizare. Proiectele vizează construirea a trei centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență, care vor înlocui tehnologiile învechite din anii '60-'70, utilizate în prezent.
Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiție de peste un miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil obținut din Fondul pentru Modernizare.
Proiectele sunt dezvoltate de ELCEN și vor moderniza trei CET-uri: CTE Grozăvești - o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 34 MWe și 41 MWt; CTE Progresu - o centrală cu motoare termice, cu o capacitate de 74,2 MWe și 72,8 MWt; CTE București Sud - o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MWe și 211 MWt.
Conform unui comunicat al ministerului, proiectele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de 362 milioane de euro, obținută de Ministerul Energiei și aprobată de experții Băncii Europene de Investiții. Fondurile provin din Programul Cheie 5 al Fondului pentru Modernizare, destinat investițiilor în cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare. Proiectele vor contribui la siguranța alimentării cu energie, centralele moderne asigurând stabilitatea sistemului energetic al Bucureștiului și al Sistemului Energetic Național, la reducerea costurilor, tehnologiile eficiente conducând la facturi mai mici pentru consumatori, și la protecția mediului, emisiile urmând să fie semnificativ reduse, în conformitate cu cele mai stricte standarde europene.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională