Ministrul Energiei: Nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc
Telex » Știri 1 noiembrie, 9:18
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a grupului 5 al Termocentralei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), că „nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc”, relatează Agerpres. „Nu putem să ne permitem să scoatem grupuri pe cărbune fără să punem în loc grupuri pe gaz, deci nu putem să renunțăm la producție de energie în bandă pe bază de cărbune fără să avem o altă sursă de energie, de producție energetică în bandă. (...) Este o investiție strategică pentru Sistemul Energetic Național (modernizarea grupului 5 Rovinari n.r.), cred că este printre cele mai importante investiții care sunt puse în funcțiune pentru SEN în ultimii foarte mulți ani, o sumă importantă de bani investită aici, 628 de milioane de lei până acum. (...) De foarte multe ori și în cele mai grele momente, România s-a bazat și pe producția de la CEO, așadar eu consider că trebuie să avem această capacitate și în continuare, pentru că pe primul loc este securitatea energetică, apoi costul energiei și abia pe locul al treilea - partea de tranziție verde”, a precizat Sebastian Burduja la sediul SE Rovinari.
Întrebat ce înseamnă trecerea acestui grup în rezervă de capacitate la sfârșitul anului viitor, Burduja a spus: „Noi plecăm de la premisa pe care am anunțat-o mai devreme - nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc, ori anul viitor nu anticipăm să avem finalizate grupurile pe gaz, cel mai probabil nici în 2026, cel mai probabil undeva în 2027 spre final și obiectivul pe care noi îl avem în toate discuțiile cu Comisia Europeană și pe care l-am enunțat deja cu acești parteneri este să prelungim aceste termene cu un an - doi ani, astfel încât ele să fie sincronizate cu punerea în funcțiune a grupurilor pe gaz, în primul rând de la Ișalnița, apoi de la Turceni, sigur că ne ajută probabil și grupul de la Mintia, dar toate acestea vin într-un orizont de timp în care noi nu ne permitem să închidem grupurile pe cărbune, cu atât mai puțin grupul 5. Când se va pune problema trecerii în rezervă, atunci ANRE are toate instrumentele necesare pentru crearea cadrului legal de rezervă de capacitate”.
Lucrările de modernizare a grupului 5 Rovinari au durat zece ani.
„Efortul pe care l-a făcut CEO în această perioadă a fost susținut, în sensul de a finaliza această investiție nouă. Pe de altă parte, în programul de restructurare al CEO există două grupuri de la Rovinari, grupul 4 și grupul 5, care trebuie să rămână în rezervă de capacitate la dispoziția Sistemului Energetic până în anul 2030, de aceea este foarte important că această investiție, care a întârziat din cauza câtorva furnizori, a reușit să fie pusă în funcțiune și toate probele de până acum arată că parametrii proiectați sunt atinși. (...)”, a precizat președintele Directoratului CEO, Iulius Plaveti.
Pentru respectarea celor mai recente cerințe de mediu la nivel european, grupul energetic nr. 5 a beneficiat de implementarea unor instalații moderne, printre care: instalație de desprăfuire electrostatică, instalație de desulfurare a gazelor de ardere, instalații de evacuare în sistem șlam dens și instalație de denoxare a gazelor de ardere, se arată pe site-ul CEO.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial