Ministrul Energiei: Parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear, esențial pentru România
Telex » Știri 30 martie 2022
Noile construcții nucleare și reactoarele modulare fac parte din agenda României pentru decarbonizare și securitatea aprovizionării pentru următoarele decenii, iar parteneriatul cu Statele Unite ale Americii este esențial, a transmis ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei discuții cu oficiali americani și cu mai mulți lideri din sector, care a avut loc la Praga, relatează Agerpres. „Am participat, ca keynote speaker, la grupul de discuții pe energie nucleară organizat de Partnership for Transatlantic Energy & Climate Cooperation (P-TECC). Tema discuției a fost «Energy Security and Diversification in Europe: Civil Nuclear Energy Perspectives». Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina a reînnoit interesul global pentru diversificarea sectoarelor energetice pentru a crește securitatea și a asigura fiabilitatea, atingând în același timp obiectivele climatice. Drept urmare, am discutat despre proiectele prioritare de energie nucleară pe care le au în proiect țările P-TECC”, a scris ministrul, pe Facebook.
El a transmis că ne confruntăm cu circumstanțe fără precedent care provoacă arhitectura societății noastre moderne, cu implicații deosebit de grave în sectorul energetic. „Susținem pe deplin eforturile AIEA de a asigura un cadru de cooperare între Rusia și Ucraina, pentru a asigura siguranța instalațiilor nucleare. România, împreună cu Letonia, Lituania, Polonia și Slovenia, a adresat o scrisoare Comisiei Europene în sprijinul intervenției AIEA, cerând acțiuni mai concrete. Considerăm că un astfel de cadru ar trebui stabilit cât mai curând posibil pentru a permite misiuni internaționale de experți la fața locului. Totodată, am spus că este nevoie de cooperare pentru diversificarea surselor de aprovizionare, în timp ce rămânem angajați să ducem la îndeplinire planul de decarbonare, de aceea ne bazăm și pe energia nucleară. În ceea ce privește prețurile la energie trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluții pe termen lung, în același timp cu acțiuni de reducere a dependenței de Federația Rusă și întărind securitatea energetică”, a continuat Virgil Popescu.
Potrivit acestuia, România este ferm angajată în dezvoltarea în continuare a programului nuclear civil național. „Noile construcții nucleare și SMR-urile (reactoarele modulare de mici dimensiuni - n.r.) fac parte din agenda noastră pentru decarbonizare și securitatea aprovizionării pentru următoarele decenii. De aceea, parteneriatul cu SUA este esențial, având în vedere că țara noastră, dar și SUA văd energia nucleară ca un contributor pe termen lung la atingerea obiectivelor climatice, asigurând în același timp securitatea energetică și îmbunătățirea competitivității economiilor noastre prin crearea de locuri de muncă la nivel înalt de expertiză”, a mai spus oficialul român.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național