Ministrul Energiei: România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii
Telex » Știri 8 martie 2022
România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii după ce a semnat un memorandum cu o companie care va construi o rafinărie de litiu, a anunțat, la un briefing de presă la Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. „Am semnat în numele Guvernului României acest memorandum. Lucrăm la el de peste un an de zile. (…) Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii. Pentru că trebuie să spunem, nicio baterie nu poate funcționa fără litiu. Practic aceste rafinării, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbim în acest moment despre exploatarea litiului, (…) ci vorbim despre litiu adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiție de circa 400 de milioane de euro, locuri de muncă și va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice. De aici vă dați seama că poate fi pe orizontală o industrie dezvoltată, alte și alte noi investiții. Dacă ați remarcat inclusiv în Planul Național de Reconstrucție și Reziliență avem posibilități de finanțare pentru investitori care vor să construiască, să investească în România în ciclul de producție al bateriilor. Guvernul României s-a angajat în cadrul legal european că va acorda ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România”, a declarat Virgil Popescu, la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de înțelegere cu RockTech Lithium.
Directorul companiei germano-canadiene RockTech Lithium, Dirk Harbecke, a menționat că Uniunea Europeană va folosi pe scară largă mașini electrice și, pentru acest lucru, este nevoie ca industria auto să fie pregătită să aibă componentele necesare. Bateriile litiu-ion sunt esențiale pentru industria auto europeană. În acest context, investiția anunțată contribuie la eforturile Uniunii Europene de a-și asigura din această perspectivă independența în obținerea componentelor sale auto.
El a declarat că o primă unitate de producție va fi instalată în Germania, la granița cu Polonia, iar cea de-a doua unitate de producție a acestor componente va fi realizată în România. Deja de câteva luni reprezentanții companiei caută locații potrivite pentru această investiție. Investițiile pe care le va face compania în România vor duce la crearea direct sau indirect a 700 de locuri de muncă, iar componentele vor fi utilizate pentru echiparea în medie a 500.000 de autovehicule pe an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice