Ministrul Finanțelor: Acțiunile de control vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare
Telex » Știri 16 ianuarie 2024
Acțiunile de control fiscal vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare, după ce, în cadrul procesului de analiză de risc, se vor identifica zonele de neconformare și contribuabilii cu risc real de neconformare, a afirmat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. "În ceea ce privește viitorul inspecțiilor fiscale: nu e suficient doar să creștem numărul lor. Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fișierului SAF-T) înseamnă realizarea de acțiuni de control fiscal de la distanță, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor. Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar și contribuabilii cu risc real de neconformare. Așa că nu se va umbla în orb, acțiunile de control vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare. Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă și cinstită față de mediul de afaceri", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Acesta a discutat, în weekend, cu președinta Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Nicoleta Cârciumaru, cu privire la Planul de Venituri pe 2024, care se ridică la 450 miliarde lei. În context, ministrul Finanțelor a arătat că media încasărilor lunare (ANAF, AVR și digitalizare) a veniturilor trebuie să ajungă la 40 miliarde lei, precizând că obiectivele pentru anul acesta sunt diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor în PIB și creșterea gradului de conformare voluntară.
"Consolidarea capacității de colectare este unul dintre pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de țară în domeniul fiscal-bugetar. Deși ANAF și-a îmbunătățit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar, este esențial să fim mai eficienți. Evident, prin intermediul digitalizării, dar și prin îmbunătățirea relației cu contribuabilii. Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informații în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate și vom elimina anumite obligații de raportare. Sigur, creșterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă și mai puțin costisitoare cale pentru a ne atinge țintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea și optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor", a subliniat ministrul Finanțelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial