Ministrul Finanțelor: Indicele ROBOR va fi înlocuit, din 2 mai, cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare
Telex » Știri 29 martie 2019
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că, indicele ROBOR va fi înlocuit, din 2 mai, în contractele de credit în lei cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, iar noul indice se aplică atât creditelor noi, cât şi refinanţării creditelor aflate în derulare, informează News.ro. Ministrul a menţionat că noul indice va fi calculat la finalul fiecărui trimestru.
„Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul din contractele de credit în lei cu rate variabile cu indicatori calculaţi exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, care se publică pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate”, a spus ministrul.
Noul indice se va aplica din 2 mai, iar clienţii vor putea decide dacă vor sau nu să facă o solicitare de refinanţare. „Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare”, a spus Eugen Teodorovici. El a subliniat că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile