Ministrul Finanțelor: Intrăm înapoi pe un trend pozitiv; începem să recâștigăm încrederea pierdută
Telex » Știri
ieri, 9:32
România reintră pe un făgaș normal, începe să recâștige încrederea pierdută, ceea ce s-a văzut și în costurile de finanțare pe piețele internaționale, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. „A fost FMI (în România n.r), a fost Banca Mondială, au fost agențiile de rating. Și de aceea v-am spus că lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Intrăm înapoi pe un trend pozitiv, începem să recâștigăm încrederea pierdută. Ele s-au văzut imediat și în costurile de finanțare pe piețele internaționale. Aceste semnale se duc foarte repede pe piețele internaționale și piețele sunt foarte sensibile la mesajele date de FMI (Fondul Monetar Internațional n.r), de Comisia Europeană, date de Banca Mondială, de exemplu. Faptul că s-a aprobat acel plan de 7 ani din partea Comisiei și noi ne-am angajat să respectăm acel plan de reducere a deficitului, a fost un semnal pozitiv pentru toată lumea. Faptul că a venit FMI, a analizat măsurile luate în decembrie, bugetul făcut pe 7% deficit, eforturile noastre de a controla cheltuielile, s-a transmis un mesaj pozitiv și din partea FMI cu privire la aceste aspecte”, a explicat Tanczos Barna.
El a subliniat că avem o relație lungă cu Banca Mondială, avem consultanță, parteneriate și finanțare și mesajele date de Banca Mondială au fost mesaje bune.
„Au fost acele agenții de rating cu outlook-ul negativ. România a recepționat acel mesaj ferm din partea agențiilor și a înțeles că trebuie să revină pe un trend de stabilitate, de predictibilitate și de cumpătare în gestionarea banului public. Eu cred că acest lucru poate fi continuat dacă mergem mai departe cu controlul cheltuielilor și cu maximizarea veniturilor”, a spus ministrul.
Pe de altă parte, în ceea ce privește raportul pe care Banca Mondială îl pregătește în legătură cu reforma fiscală din România, ministrul a menționat că nu a fost încă trimis.
„Ce vă pot spune este că nu avem încă acest raport sau aceste scenarii trimise de Banca Mondială și cred că nici nu vom putea aloca timp și resurse în primul trimestru. Să vedem, dacă vine până în martie, până la sfârșitul lunii martie, o să discutăm despre ele. Noi, încă o dată, acum ne concentrăm pe implementarea bugetului. Dacă Banca Mondială a spus că ne va trimite la un moment dat un pachet de scenarii, cu siguranță se va întâmpla acest lucru”, a spus Tanczos Barna.
Acesta a precizat că reforma fiscală poate să însemne multe în orice țară, și în România, dar este prematur să intrăm pe aceste calcule, pentru că, fără scenariile pe masă, fără discuțiile cu Banca Mondială și fără discuțiile cu Comisia Europeană, „ar fi o o abordare neserioasă dacă ne-am lamenta acum pe scenarii și variante, fără să avem lucrurile clare, schițate”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc