Ministrul Finanțelor: Măsurile pe care le-am luat în acest an sunt suficiente să valideze strategia de ajustare
Telex » Știri 6 iulie 2021
Măsurile luate în acest an sunt suficiente pentru Comisie astfel încât să valideze strategia de ajustare prezentată la Bruxelles și de revenire la un deficit de 3% până în 2024, a declarat, la un eveniment, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, citat de Agerpres. „Cred că am avut niște efecte importante care au apărut după adoptarea bugetului. A fost un buget prudent, robust, care a fost elaborat într-o colaborare intensă cu Comisia Europeană. Am reușit prin discuții cu cei trei comisari cu atribuții pe servicii financiare să construim acest dialog încă înainte de aprobarea bugetului. Ca atare, reacțiile de după au fost foarte bune. Reacțiile s-au transformat în aprobarea Programului de convergență și aprobarea în Comisie și în Consiliu a tuturor documentelor care țin practic de strategia fiscal bugetară a României și de procedura de deficit excesiv. Și ca să rezumăm la o singură afirmație, dacă ne uităm la faptul că prognoza de creștere pe care o are Comisia și prognoza noastră de creștere se suprapun, prognoza noastră de deficit pe 2021 și prognoza Comisiei se suprapun, aceste date ne transmit că avem încrederea Comisiei Europene că măsurile pe care le-am luat în acest an, și până la aprobarea bugetului și după, sunt măsuri suficiente pentru Comisie astfel încât să valideze strategia de ajustare pe care am prezentat-o la Bruxelles și de revenire la un deficit 3% până în 2024”, a spus Alexandru Nazare.
El a menționat că procesul este unul dificil, care necesită o disciplină bugetară importantă. „Nu înseamnă că dacă până acum lucrurile au fost validate lucrurile vor continua. Lucrurile continuă dacă există un efort continuu. Și dacă, evident, noi ne respectăm angajamentele”, a precizat Alexandru Nazare.
El spus că un alt aspect „foarte important” a fost ridicarea perspectivei de la negativ la stabil de către S&P. Ministrul Finanțelor a declarat că a avut dialoguri cu toate agențiile de rating și a prezentat măsurile adoptate. „În același timp, suntem în fața unui moment în care majoritatea instituțiilor financiare internaționale au ajustat în creștere în raport cu România, pozitiv, creșterea economică. Am plecat de la 4,3% care era considerat riscant, dacă vă amintiți bine în februarie, chiar erau opinii că 4,3% ar fi foarte mult pentru situația, evoluția pandemiei în ianuarie - februarie. După care, atât Banca Mondială cât și Fondul Monetar și Comisia au revenit și au ajustat în creștere această prognoză. Noi am revenit și am ajustat la 5%, iar Fondul a ajustat chiar de la 6 la 7%. E o situație fără precedent, în care instituții financiare internaționale în același timp ajustează creșterea economiei. De obicei era invers. (…) Deci cred că această atitudine prudentă în a ne evalua creșterea și în a ne evalua situația e o atitudine care ne duce într-o zonă de echilibru de care România are foarte mare nevoie”, a mai afirmat Alexandru Nazare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile