Ministrul Finanțelor: Obiectivul privind bugetul pe anul 2024 este de a-l orienta spre investiții
Telex » Știri 14 noiembrie 2023
Obiectivul bugetului de stat pe anul viitor este orientarea către investiții și asigurarea de alocări corespunzătoare pentru marile servicii publice - Sănătatea și Educația, a declarat, la Summitul Autorităților Locale, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. "Construim bugetul de la legislația care este în vigoare în momentul de față și conform cu procedurile pe care le avem, de asemenea, în vigoare. E un buget pe care încercăm să-l orientăm spre investiții, acesta este obiectivul pe care ni-l propunem pentru anul 2024, iar în ceea ce privește marile servicii publice, vorbesc de Sănătate și Educație, acestea rămân în continuare cu alocări bugetare care să le permită modernizarea, digitalizarea, cât și implementarea de investiții consistent", a afirmat Marcel Boloș.
Întrebat dacă aplicarea noii legi a pensiilor va permite aceste alocări, el a răspuns: "Este noua lege a pensiilor aprobată, astfel încât impactul bugetar estimat de către Banca Mondială să fie luat în calcul? Dacă va fi, vom vedea care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm ca să putem să facem ca aceste drepturi care, pe bună dreptate, sunt acordate pensionarilor, să le putem susține din bugetul pe anul 2024 și următorii ani".
El a precizat că, în cazul în care noua lege a pensiilor va intra în vigoare în forma adoptată de Executiv, datoria guvernanților, conform legii, este de a lua în calcul și impactul bugetar generat de punerea în aplicare a ei. "Dacă legea intră în vigoare în felul acesta, datoria noastră, conform legii, este ca impactul bugetar să-l luăm în considerare. Depinde ce pachet de măsuri, după cum știți, în ceea ce privește și combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea, sunt măsuri pe care le-am pregătit în Ministerul de Finanțe și, de asemenea, urmează să le supunem aprobării Guvernului. Un buget care să conțină resurse consistente din zona digitalizării și a combaterii evaziunii fiscale este unul pe care îl așteaptă toți românii. Și, atunci, evidențiat distinct în buget, să vedem dacă acest buget se și realizează și produce efecte, astfel încât aceste efecte să fie consistente pentru a asigura sustenabilitatea financiară a drepturilor care vin din noua lege a pensiilor", a explicat Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor a punctat că trebuie realizată o analiză "extrem de serioasă" asupra impactului estimat referitor la noua lege a pensiilor. "Nu discutăm de un buget oarecare, este un buget de 30 de miliarde de lei impact, trebuie o analiză extrem de serioasă pe această temă, pentru că 30 de miliarde de lei, într-o perioadă scurtă de timp, orice analist financiar și orice om de specialitate se gândește cum va reuși să poată să atragă banii într-o perioadă scurtă de timp. În avizul pe care l-am dat am spus că sunt trei categorii de măsuri principale care sunt de luat în seamă. Una care privește încasările suplimentare din digitalizare, să nu uităm că de la 1 ianuarie intră facturarea electronică, împreună cu modulul de combatere a evaziunii fiscale. Adică detectăm pe cei care nu-și înregistrează facturile și în felul acesta încercăm să avem o colectare corespunzătoare a banilor la buget. A doua măsură, după cum știți, pachetul de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale cuprins în legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Și, în continuare, avem completarea acestor măsuri, inclusiv cu combaterea infracționalității economico-financiare (...) și în felul acesta să maximizăm tot ce se poate încasa la buget", a explicat Marcel Boloș.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile