Ministrul Finanțelor: Programul „Prima Casă” trebuie modernizat; o să fie un program nou
Telex » Știri 2 iulie 2020
Programul „Prima Casă” trebuie modernizat şi adus la condiţiile standard de astăzi, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, după ce premierul Ludovic Orban a spus că, în ceea ce priveşte plafonul, trebuie să se ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară actuală, informează Agerpres. „Trebuie să clarificăm situaţia în Programul «Prima Casă», după adoptarea legii. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul. Vă rog, în reglementare, să ţineţi cont şi de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a precizat Ludovic Orban.
În context, ministrul Finanţelor a subliniat că va fi un program nou. „Programul «Prima Casă» trebuie modernizat. Trebuie adus la condiţiile de standard de astăzi. Deci, o să fie un program nou”, a spus Florin Cîţu.
Programul „Prima casă” este în continuare un program guvernamental care are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat. La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistenţă socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din Legea 292/2011 privind asistenţa socială, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 905 din 20 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, dacă acestea duc la depăşirea pragului de 4.500 lei.
Creditele destinate achiziţiei locuinţelor prevăzute de program pot fi garantate de stat în procentaj de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Pentru creditele destinate achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe, procentajul garantat de stat poate fi de maximum 40% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.
Creditele destinate achiziţiei locuinţelor prevăzute în program de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de stat în cotă de maximum 100% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.
Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 de lei. În sensul programului, se asimilează familiei şi beneficiarul individual care la data solicitării creditului garantat în cadrul programului are în întreţinere unul sau mai mulţi copii.
Pe durata contractului de credit, obţinut în cadrul programului, beneficiarul trebuie să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste 1/2 inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire. Alte prevederi ale proiectului vizează reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile