Ministrul Finanțelor: „România susține implementarea rapidă a instrumentului SURE”
Telex » Știri 10 iulie 2020
Implementarea rapidă a instrumentului SURE de către Comisia Europeană, precum și adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de către România în contextul crizei mondiale generate de virusul COVID-19, poziție reiterată în cadrul ECOFIN, de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, se precizează într-un comunicat al ministerului de resort. „Redresarea economică rapidă a UE depinde de modul în care reușim să punem în aplicare măsurile deja convenite, precum și instrumentul de redresare. Trebuie să ținem cont de necesitățile diferite ale statelor membre, să asigurăm flexibilitate în aplicarea instrumentelor și să evităm introducerea unor sarcini administrative nejustificate”, a spus Florin Cîțu, în intervenția sa din cadrul videoconferinței Consiliului Afacerilor Eonomice și Financiare (ECOFIN) de astăzi, 10 iulie 2020.
Potrivit comunicatului MFP, miniștrii finanțelor și economiei au avut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate în privința măsurilor de răspuns la criza provocată de COVID-19 la nivelul UE, inclusiv mecanismele implementate prin Banca Europeană de Investiții (BEI), Mecanismul European de Stabilitate (MES) și SURE (instrumentul european pentru sprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situațiide urgență). „România susține implementarea rapidă a instrumentului SURE. Am început deja discuțiile cu oficiali din Comisia Europeană pentru aprobarea acțiunilor eligibile în cadrul instrumentului. Funcționarea eficientă și flexibilă a acestuia este deosebit de importantă pentru țara noastră, care nu poate accesa instrumentele aferente Mecanismului European de Stabilitate”, a precizat Florin Cîțu.
SURE presupune o asistență financiară de până la 100 miliarde euro, sub formă de împrumuturi destinate atenuării riscului de șomaj, și se adresează tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilității (25 miliarde euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile se ridică la 393 milioane euro.
La prima reuniune Ecofin din mandatul său, Președinția germană și-a prezentat prioritățile în domeniul afacerilor economice și financiare și i-a informat pe miniștri despre pregătirile pentru reuniunea virtuală a G20 din 18 iulie. De asemenea, miniștrii au analizat rapoartele de convergență publicate de Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană la 10 iunie. Documentele examinează dacă statele membre din afara zonei euro îndeplinesc condițiile necesare pentru adoptarea monedei unice. Miniștrii de finanțe din UE au discutat și despre prioritățile pentru finalizarea Uniunii Piețelor de Capital, în special având în vedere impactul crizei provocate de COVID-19.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice