Ministrul Finanțelor: Sunt două paliere de măsuri la ANAF, strategia de digitalizare și cea de combatere a evaziunii fiscale
Telex » Știri 24 noiembrie 2023
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că pachetul "complex" de digitalizare și reorganizare a ANAF urmează să fie finalizat, menționând că obiectivul final este "un ANAF mai puternic în combaterea fenomenului de evaziune fiscală și o colectare cât mai bună a veniturilor la bugetul de stat", relatează Agerpres. "Am avut discuția în ședința de Guvern. Sunt două paliere de măsuri care se discută și care fac parte din strategia aceasta de digitalizare și de combatere a evaziunii fiscale. Prima și cea mai mare prioritate o constituie deblocarea proiectului de digitalizare pe care îl are alocat Ministerul de Finanțe pentru ANAF, bugetul fiind de 100 de milioane de euro și au fost cele două proiecte de ordonanță de urgență discutate în primă lectură", a afirmat Boloș, la Palatul Victoria, întrebat despre planul de digitalizare și reformă a ANAF.
El a adăugat că va fi, de asemenea, un pachet de sisteme informatice care au în centru modulele de fraudă și care privesc introducerea de la data de 1 ianuarie 2024 a facturii electronice.
"De asemenea, va fi finalizarea contractului de furnizare a scannerelor și, începând de anul viitor, întreaga strategie și implementare a scannerelor în punctele de trecere a frontierei să poată avea loc. De asemenea, achiziționarea unui număr de peste 2.000 de sigilii electronice pentru mărfuri, pe care le-am planificat în semestrul întâi al anului viitor. De asemenea, pentru sistemul de e-transport avem componenta de informații telemetrice, care privesc coordonatele de timp și spațiu pentru a fi utilizate în detectarea riscului de fraudă fiscală. De asemenea, discutăm de încărcarea în sistemul informatic al Ministerului de Finanțe a informațiilor care privesc situațiile financiare și operațiunile contabile în așa-zisul sistem informatic SAF-T. Cu data de 1 iulie intenționăm ca aceste situații financiare să fie încărcate în acest sistem informatic special al Ministerului de Finanțe", a mai explicat ministrul.
Potrivit acestuia, pe linia de infracționalitate economică financiară, probabil în cursul săptămânii viitoare, proiectul de lege va fi finalizat și va fi prezentat de către inițiatori, "fiind un pachet destul de complex care privește digitalizarea ANAF, dar și reorganizarea sa".
"Vom veni cu un alt plan de măsuri distinct care va pune bazele unei noi structuri funcționale a ANAF-ului, încât să putem să avem un sistem de combatere a evaziunii fiscale pe măsura fenomenului. Este un flagel în momentul de față cu care ne luptăm și încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru ca să controlăm cât mai bine fenomenul de evaziune fiscală", a adăugat Boloș.
Conform ministrului, cel de-al doilea palier de măsuri va însemna reorganizarea ANAF, "care are ca obiectiv general o consolidare a capacității instituționale pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală".
"Este o strategie coerentă și sperăm să-și dea rezultatul dorit și așteptat de noi toții pentru că, vedeți, o performanță mai puțin bună în domeniul colectării veniturilor duce la aceste subfinanțări ale serviciilor publice în momentul de față", a evidențiat el.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale