Ministrul Finanțelor țintește reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale
Telex » Știri 15 decembrie 2021
Reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022 reprezintă următoarea țintă a Ministerului Finanțelor, a anunțat ministrul de resort, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres. „Următoarea țintă: reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022! Cum: reducerea masivă a evaziunii fiscale prin «Radarul mărfurilor», factură electronică, case de marcat conectate la ANAF, informatizarea vămilor. Rezultat: un miliard de euro în plus cu care să-i susținem pe românii care muncesc cinstit și trăiesc decent”, a scris ministrul Finanțelor.
România se află pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene, care arată că țara și-a adâncit în 2019 pierderile din TVA, cu șase miliarde de lei, față de anul precedent.
Conform Comisiei Europene, în 2019, cele mai mici deficite de încasare a TVA din UE s-au înregistrat în Croația (1%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%), iar cele mai mari în România (34,9%), Grecia (25,8%) și Malta (23,5%).
Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, cu cel mai mare decalaj de TVA.
Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate și cele efectiv încasate la bugetele statelor. Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvențe, faliment, erori administrative, obținerea de avantaje fiscale necuvenite.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice