Ministrul Finanțelor: Vizăm o descentralizare a activității pe care o desfășoară Direcția Generală Mari Contribuabili
Telex » Știri 10 octombrie 2023
Ministerul Finanțelor va veni, în cel mult 30 de zile, cu un pachet de măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. "Eu sper ca în următoarea perioadă, înseamnă în maximum 30 de zile, să aveți pachetul de măsuri pe care îl avem în vedere pentru ceea ce înseamnă consolidarea capacității instituționale ANAF", a menționat ministrul, la deschiderea ședinței de tranzacționare cu ocazia listării celei de-a XIII-a emisiuni de titluri de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor vizează, printre altele, o descentralizare a activității pe care o desfășoară Direcția Generală Mari Contribuabili și o restructurare a activității Direcției de Management al Riscurilor.
"În legătură cu capacitatea noastră de colectare, numai dacă ne uităm la indicatorii lunari pe care îi analizăm: venituri planificate și venituri realizate, se observă că avem un oarecare gap. Sigur, motivele sunt numeroase, de ce avem acest gap, dar în același timp avem și o anumită ritmicitate la încasarea acestor venituri. Aproximativ 30 de miliarde lei este suma pe care o încasăm lunar prin intermediul ANAF. Este principala noastră sursă de venituri și, de aceea, ne aplecăm asupra modului în care se face această colectare și desigur, asupra măsurilor pe care le vom lua în legătură cu ANAF. Mă refer aici la cel puțin două componente: Direcția de mari contribuabili, care aduce aproape jumătate din veniturile lunare pe care le încasăm prin intermediul ANAF și, mai concret, aici vizăm o descentralizare a activității. Sunt 3.373 de mari contribuabili care aduc la bugetul de stat 15 miliarde de lei lunar și vrem ca aici activitatea să fie mult mai eficientă din perspectiva colectării resurselor bugetului de stat. De asemenea, avem în vedere, tot pe zona aceasta a restructurării activității ANAF, activitatea Direcției de Management al Riscurilor, astfel încât inspecțiile noastre fiscale să nu fie făcute de multe ori fără rezultate, ci să ne concentrăm mai bine asupra corelării între inspecția fiscală și indicatorii de risc, mai ales a celor care privesc evaziunea fiscală", a adăugat ministrul.
Marcel Boloș a menționat că se are în vedere și restructurarea activității care privește marile averi, pentru îmbunătățirea activității pe acest segment.
Totodată, el a menționat, pe partea de digitalizare, introducerea facturii electronice și a sigiliului electronic al mărfurilor.
"Introducerea facturii electronice este obiectivul pe care l-am declarat și îl avem cuprins și în legea privind deficitul bugetar sau legea privind sustenabilitatea financiară a României. Și aici, alături de e-factură, introducerea sigiliului electronic al mărfurilor și utilizarea informațiilor din casele de marcat fiscale. Toate acestea nu fac altceva decât să consolideze capacitatea instituțională a ANAF-ului și să mai trecem de la teorie, când spuneam că noi combatem evaziunea fiscală, la rezultate practice și pragmatice, care țin cu adevărat de combaterea evaziunii fiscale", a punctat ministrul.
De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere și un proiect de lege care să vină complementar la măsurile de combatere a evaziunii fiscale, astfel încât instrumentarea marilor cazuri de evaziune fiscală să fie realizată de instituțiile abilitate ale statului și, totodată, să fie înăsprite pedepsele pentru cei care săvârșesc fapte de evaziune fiscală.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile