Ministrul german al Mediului confirmă deconectarea ultimelor trei centrale nucleare, din 15 aprilie
Numărul 11, 22-28 mar. 2023 » Lumea în care trăim
Guvernul german își menține obiectivul de a "opri energia nucleară" începând din 15 aprilie, când vor fi deconectate ultimele trei centrale, după ce în 2022 a fost aprobată o amânare cu trei luni și jumătate a calendarului prevăzut inițial pentru "a spune adio" acestei surse de energie, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Ministrul Mediului, Steffi Lemke, a precizat, în declarațiile pentru grupul media "Mediengruppe", că nu va fi o nouă prelungire sau situație de rezervă pentru aceste centrale și că aprovizionarea cu energie este garantată.
"Riscurile legate de energia nucleară sunt incontrolabile", a spus Steffi Lemke, în opinia căreia situația aprovizionării cu energie a Germaniei este mai bună decât în alte țări vecine, mai dependente de centralele nucleare.
"Pariul pe dezvoltarea regenerabilelor va fi, pe termen lung, cea mai bună modalitate pentru a garanta o stabilitate a prețurilor în sector", a subliniat ea.
Inițial, renunțarea la energia nucleară ar fi trebuit să aibă loc în 31 decembrie 2022, data prevăzută pentru dezactivarea ultimelor trei centrale.
Însă, în octombrie 2022 a fost aprobată o prelungire a termenului pentru a garanta aprovizionarea în contextul crizei energetice, precipitate de războiul din Ucraina. Decizia a fost luată de cancelarul Olaff Scholz, care s-a folosit de competențele sale speciale și a cerut celor trei ministere implicate - al Economiei și Protecției Climatice, al Mediului și al Finanțelor - să elaboreze un nou act normativ pentru a începe procesul parlamentar corespunzător. Decizia prevedea ca ultimele trei centrale - Isar 2 și Neckar 2, în sudul țării, și Lingen, în centru - să fie deconectate din 15 aprilie 2023.
Ultimele trei centrale acopereau la finele lui 2022 doar 6% din totalul consumului de electricitate, dar erau considerate necesare pentru asigurarea aprovizionării.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Germania a accelerat procesul de reducere a dependenței energetice de Rusia, până a ajuns la niveluri minime.
În schimb, a trebuit să reactiveze o serie de exploatări de cărbune, însă își menține obiectivul de a renunța și la această sursă de energie în perioada 2030- 2038.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice