Ministrul interimar al Transporturilor: România are nevoie de 80 miliarde euro pentru dezvoltarea infrastructurii în următorii 10 ani
Telex » Știri 20 septembrie 2021
Necesarul de investiții în dezvoltarea infrastructurii naționale de transport pentru următorii 10 ani este de 80 de miliarde de euro, a afirmat ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, într-o conferință de profil, informează Agerpres. UE, prin Pactul Verde, urmărește reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv ambițios, toate statele europene, inclusiv România, trebuie să-și aducă contribuția, a spus el.
„Pentru România, aceste obiective vin peste un set de probleme istorice, legate de conectivitatea transfrontalieră și regională scăzută, infrastructura depășită, gestionarea urbană și flota de vehicule uzate. Eforturile României, în special după aderarea la UE, în 2007, s-au concentrat pe rezolvarea acestor probleme”, a arătat oficialul.
El a subliniat că aceste eforturi nu sunt ieftine. „Ministerul Transporturilor se află în etapa finală de finalizare a Planului pentru investiții pentru dezvoltarea infrastructurii naționale de transport pentru următorul deceniu. Conform acestuia, finanțarea necesară pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru toate modurile de transport în următorii 10 ani, inclusiv măsuri de tranzit la transportul cu emisii reduse, se ridică la aproximativ 80 de miliarde de euro. Dintre acestea, peste 60% din cheltuieli sunt necesare pentru investiții în rețeaua TENT-E centrală”, a arătat Dan Vîlceanu.
Potrivit ministrului, pentru succesul acestui proiect trebuie utilizate cu maximă eficiență fondurile din diferite programe.
Prezentă la același eveniment, Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a arătat că planul de redresare al României este impresionant și confirmă planurile României de a dezvolta sectorul transporturilor, în special cel de cale ferată. „Planul alocă 3,8 miliarde de euro către infrastructura de cale ferată plus 400 milioane către material rulant verde. Cifrele pot ajunge la 5 miliarde până în 2026, ceea ce este o sumă fără precedent”, a arătat Adina Vălean. „În continuare trebuie să găsim noi modalități de finanțare pentru acest domeniu, să combinăm granturile europene cu instrumentele de împrumut și creditare”, consideră comisarul european.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național