Ministrul Mediului: Am reușit să recuperăm 81% din ambalajele puse pe piață în luna septembrie
Telex » Știri 17 octombrie, 10:00
Aproximativ 81% din ambalajele puse pe piață în luna septembrie au fost recuperate prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), în creștere față de luna anterioară, când au fost recuperate 78% din ambalajele puse pe piață, a anunțat, la un eveniment de specialitate, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres. „Am reușit să recuperăm în luna septembrie 81% din ambalajele puse pe piață în acea lună. Am reușit să recuperăm în luna august 78% din ambalajele puse pe piață în acea lună și, probabil, vă întrebați ce legătură are asta cu mediul de afaceri și cu economia României. Am vizitat o fabrică la mine, în județul Bacău, care produce containere din panouri. Am aflat că unul dintre clienții principali ai acelei fabrici de panouri este un mare lanț de magazine care folosește acele containere pentru instalarea unor puncte de colectare automată a ambalajelor, acele RVM-uri, în parcarea supermarket-urilor, unde mergem și înapoiem ambalajele. Îmi povesteau administratorii acelui business cum au angajat mai mulți oameni și cum au crescut producția deoarece comenzile - numărul acelor containere ce urmau a fi livrate - este de ordinul sutelor. Vă mărturisesc că, în urmă cu patru ani, atunci când scriam primele rânduri din hotărârea de Guvern legată de Sistemul Garanție-Returnare, nici prin cap nu mi-a trecut că voi crea oportunități de business pentru firmele de containere din România”, a menționat ministrul.
Totodată, el a subliniat că, odată cu demararea Sistemului Garanție-Returnare au fost create multe locuri de muncă, fiecare centru având peste 120 de locuri de muncă nou înființate.
„Am vizitat, în județul Alba, un producător de echipamente de colectare automată care îmi spunea că i-a crescut business-ul exponențial. A angajat încă 100 de oameni pe lângă cei 20 pe care îi avea, pentru că s-a dezvoltat o întreagă industrie - și producem în România o parte însemnată a echipamentelor pe care le folosim. La fiecare centru de sortare și de numărare, primul lucru pe care îl întreb este legat de numărul angajaților. Câte locuri de muncă ați făcut - și la niciun centru - și am deschis șapte până astăzi, nu sunt mai puțin de 120 de locuri de muncă nou înființate. Sunt 1.100 de șoferi în fiecare zi, pe străzi, pe drumurile naționale, care transportă acest material reciclabil”, a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, industria României atrage finanțări pentru a-și mări capacitatea de producție.
„Discut de investiții în reciclarea PET-ului, în județul Alba, discutăm de afaceri în reciclarea sticlei, fie aici, lângă București, unde există o mare companie, fie în alte locuri din România. Ori de câte ori văd că acest material reciclabil rămâne în țară și nu-l mai exportăm, lucru care se întâmpla până nu demult, mă bucur”, a mai spus Fechet.
Totodată, el a menționat că sunt 5.000 - 6.000 de colectori informali care, chiar dacă nu plătesc contribuții sociale, „la sfârșitul fiecărei zile nu doar că fac România mai curată, dar pun și ei o pâine pe masă, folosindu-se de Sistemul de Garanție-Returnare”.
„Acestea sunt lucrurile despre care mi-am propus să discut astăzi, despre cum politicile de mediu pot fi transformate în oportunități pentru mediul de afaceri și, în niciun caz, în opreliști pentru pentru business-ul românesc”, a mai spus ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial