Ministrul Mediului: În următoarele săptămâni vom demara programul de finanțare „Rabla pentru sobe”
Numărul 43, 30 oct. - 5 nov. 2024 » Direct de la sursă
Programul „Rabla pentru sobe” va demara în următoarele săptămâni, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) urmând să finanțeze 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei, a anunțat, la Palatul Parlamentului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres. „Un alt lucru la care vreau să mă refer, pentru că are legătură cu lemnul de foc și pentru că este o perioadă propice pentru astfel de discuții, este cel legat de un program finanțat prin AFM, care se numește «Rabla pentru sobe». În România, din păcate, marea majoritate a locuințelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuințe nu mai vorbim. (...) Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei de la AFM, în următoarele săptămâni vom începe finanțarea efectivă a acestor proiecte, vom demara acest program de finanțare. Vom finanța 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei”, a afirmat ministrul.
Mircea Fechet a menționat că, din estimările specialiștilor, randamentul mediu al unei sobe în mediul rural în România este de 20% - 25%.
„Din acest motiv, și nu numai, am pregătit acest program-pilot în premieră în România, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanțăm localitățile din cele 27 de județe ale României, din zona montană, așa cum este aceasta definită de Legea muntelui. Sobele trebuie să aibă un standard european, se numește Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de minimum 80%. Asta înseamnă că cei care vor beneficia de un astfel de program vor consuma poate jumătate, poate o treime din cantitatea de lemne pe care o consumă astăzi pentru a încălzi aceeași locuință”, a precizat el.
Ministrul a afirmat că România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor.
„La Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aș spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă și vor avea acces la un preț competitiv. Este foarte important și aș începe prin a menționa că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunțăm la această sursă de încălzire - lemnul de foc - acolo unde este accesibilă, mai ales că se folosește dintotdeauna și nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care își încălzește propria locuință, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a spus acesta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile