Ministrul Mediului: Luna viitoare sper să depunem proiectul pentru un sistem de urmărire în Ariile Naturale Protejate
Telex » Știri 22 aprilie 2019
Ariile Naturale Protejate trebuie să beneficieze de un sistem integrat de urmărire, precum funcţionează sistemul SUMAL pentru păduri, pentru ca autorităţile să poată ţine evidenţa corectă a speciilor şi a ceea ce se întâmplă în administrarea acestor zone, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, citată de Agerpres. „Trebuie să existe un SUMAL, aşa cum funcţionează pentru păduri, aşa trebuie să funcţioneze şi pentru ariile naţionale protejate. Anul acesta, sper că în următoarea lună, să putem depune şi proiectul în vederea creionării acestui SUMAL cu Agenţia pentru Naţională pentru Arii Naturale Protejate, cu încă două ministere, de fapt cu institute de cercetări de la Ministerul Cercetării şi cu parteneri serioşi. Este un proiect extraordinar de important pentru noi, ca să ştim în fiecare arie naturală protejată, evidenţa corectă a speciilor şi a tot ceea ce se întâmplă în administrarea acestor arii naturale protejate, să-l putem crea informatic la nivel naţional. Vom reuşi să pornim acest proiect şi să îl punem pe roate”, a afirmat ministrul.
Graţiela Gavrilescu a explicat oportunitatea înfiinţării Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate: „Am considerat din 2015 că România are nevoie de o astfel de agenţie, că suprafaţa înscrisă în ariile naturale protejate este destul de mare, este cea mai mare din Uniunea Europeană, respectiv 23%, şi că este păcat să nu avem grijă de tot ce înseamnă biodiversitatea acestei ţări. Cred că cei care se vor bucura de lucrul acesta sunt generaţiile viitoare, cei pentru care noi trebuie să păstrăm nealterată această biodiversitate, dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă, în interiorul fiecărei arii naturale protejate, încercăm să desfăşurăm şi activităţi care să fie benefice educării populaţiei, a tineretului, şi de a desfăşura nişte activităţi comerciale care să ne promoveze pe noi ca şi tradiţie în toate celelalte state membre, şi nu numai”.
Ministrul a amintit că România are aproape un sfert din suprafaţă inclusă în arii naturale protejate. „Să nu uităm că numărul ariilor naturale protejate este extrem de mare pentru o ţară, să spunem, între ghilimele, mică: 1.587 de arii naturale protejate înseamnă foarte mult, pentru că aşa am considerat noi la vremea aceea, că 23% din suprafaţa României trebuie înscrisă în aceste arii naturale protejate. Toţi cei care gestionăm aceste arii naturale protejate trebuie să respectăm legea – legea naţională, legea europeană şi legea internaţională”, a adăugat Graţiela Gavrilescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice