Ministrul Mediului: Orașele, municipiile și școlile pot aplica în programul de plantare de mini-păduri; finanțare de 9,5 euro/mp plantat
Telex » Știri 28 septembrie 2023
Peste nouă milioane de puieți de arbori ar urma să fie plantați pe o suprafață ce depășește trei milioane de metri pătrați, în zonele urbane, prin intermediul apelului de proiecte pentru plantarea de mini-păduri în orașele României, un program finanțat cu 30 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres. "Dăm startul depunerii de proiecte pentru mini-păduri urbane în cât mai multe dintre orașele și municipiile din România. Suntem obișnuiți ca pădurile să fie de obicei în proximitatea orașelor sau mai departe de acestea, însă ceea ce ne propunem prin acest proiect este a aduce pădurile în mijlocul orașului. Asta înseamnă că, pe lângă ceea ce avem deja în orașe astăzi, respectiv parcuri și spații verzi, care să fim sinceri sunt total insuficiente, să avem și acest tip de pădure. Așa-numita mini-pădure urbană este un tip de pădure care deja se regăsește în foarte multe state cu pretenții din punct de vedere a mediului. Ele se regăsesc în Belgia, în Olanda, în Franța. Prin acest proiect, sperăm noi să se regăsească și în România. Așadar, avem la dispoziție 30 de milioane de euro din PNRR, bani cu care vom finanța aceste investiții. Sumele despre care vă vorbesc vor ajunge pentru a planta aproape 30.000 de astfel de păduri urbane, vom putea să plantăm peste 9 milioane de puieți, vom putea să plantăm arbori în mai mult de 3 milioane mp de suprafețe de terenuri din România. Cu alte cuvinte, orice municipiu, orice oraș din România poate aplica pentru a fi beneficiar al acestei finanțări", a declarat Mircea Fechet.
Ministrul a adăugat că aplicările se pot efectua atât pentru suprafața din interiorul Unității Administrativ-Teritoriale, cât și în zona periurbană a acesteia, respectiv la 500 de metri în afara razei orașului.
"Vor fi eligibile orașele și municipiile, așa cum am spus, dar și școlile din România. Orice școală poate să depună un astfel de proiect și să obțină o finanțare nerambursabilă pentru o astfel de investiție. Ceea ce aș mai adăuga este faptul că în timp ce orașele sunt deservite de parcuri de care se bucură o anumită parte a orașului, respectiv o anumită zonă, un anumit cartier, particularitatea acestor mini-păduri este aceea că, fiind de mici dimensiuni, și această zonă este pretabilă pentru înființarea unei mini-păduri urbane. Fiecare cartier ar putea să aibă nenumărate astfel de investiții. Fiecare cvartal de blocuri ar putea să beneficieze de aceste mini-păduri și până la urmă cetățenii să fie protejați. Suprafața minimă este de 100 mp˛ dar ea poate crește", a spus ministrul Mediului.
În opinia sa, aceste investiții vor acționa ca niște veritabili doctori în acele comunități, iar populația va avea un confort mai ridicat, "cu mai puțin praf și cu mai puțin zgomot" .
"Bineînțeles, acestea vor fi niște veritabile insule de biodiversitate, vor proteja populația de praf, vor proteja populația de zgomot, vor stoca bineînțeles dioxid de carbon și vor reduce poluarea, lucru care se întâmplă cu orice suprafață împădurită (...) Discutând cu specialiștii mi s-a spus că și mai mult de zece specii pot fi plantate într-o asemenea mini-pădure (...) Așadar, având în vedere calitatea aerului în multe dintre localitățile urbane din România, problemele cu praful, cu particulele PM 2,5 și PM 10, îndrăznesc să cred că aceste investiții vor acționa ca niște veritabili doctori în acele comunități și vor asigura populația la un confort mai ridicat, la un aer mai curat, cu mai puțin praf și cu mai puțin zgomot", a explicat Mircea Fechet.
Potrivit sursei citate, finanțarea maximă pe care o poate o primi beneficiarul în cadrul acestui program, pe principiul "Primul venit, primul servit", este de 9,5 euro/mp de pădure urbană.
Runda de atragere de fonduri pentru Subinvestiția I.1.C. "Crearea de păduri urbane" face parte din Investiția I.1. "Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane", din PNRR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național