Ministrul Mediului: Orașul verde este unul care nu risipește energie
Telex » Știri 6 septembrie 2022
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, cu prilejul deschiderii celei de a doua ediții a Forumului Orașelor Verzi (FOV) de la Brașov, că evenimentul se desfășoară în „contextul complicat” al crizei energetice, menționând că un oraș verde este unul care „nu risipește” energia, relatează Agerpres. „Acest eveniment se desfășoară într-un context complicat. (...) Vedem ce se întâmplă la granițele României, (…) Rusia a sistat livrările de gaze către Europa. Ne așteaptă o perioadă foarte complicată și, din acest punct de vedere, primul lucru pe care putem să-l facem este să reducem risipa de energie, indiferent dacă vorbim de energie electrică sau termică, ori orice altă formă de energie. (...) Orașul verde este, în primul rând, unul care nu este risipitor, care are grijă la maximum de resursele de care dispune, care reduce la minimum risipa de energie, iar energia termică, electrică sunt resurse de mare preț în perioada următoare. În al doilea rând, colectarea selectivă a deșeurilor este o resursă nouă pentru industrie”, a subliniat ministrul, amintind că Ministerul Mediului pune la dispoziție, începând de luna aceasta, un program de finanțare pentru autoritățile locale, de achiziții de ecoinsule digitale pentru colectare selectivă.
Acesta a menționat, în ceea ce privește combaterea crizei energetice, noile linii de finanțare disponibile pentru autoritățile locale pentru surse de energie regenerabilă, precizând că și Brașovul „are câteva proiecte în pregătire pe această linie”.
La rândul său, primarul Brașovului, Allen Coliban, organizator al FOV, a anunțat că, în perioada următoare, va lua o serie de măsuri menite să reducă până la cel puțin 15% consumul de energie, printre acestea fiind inclusiv „adaptarea” iluminatului festiv de la sfârșitul anului la condițiile actualei crize energetice.
„Avem o analiză și vom discuta pe larg problema zilele acestea. Avem în Brașov un sistem de iluminat inteligent, care, pe unele artere, este adaptiv pe timp de noapte, în funcție de gradul de utilizare, am trecut pe o scară largă la iluminat cu leduri și avem un studiu de fezabilitate pentru un proiect menit să ajungem la 100% iluminat eficient energetic în municipiu. Toate acestea sunt lucruri actuale, care ne preocupă în prezent, nu doar pentru viitor. Iar legat de iluminatul festiv, vom anunța în perioada următoare adaptarea, evident ne luăm cu toții ținta aceasta de economisire de minimum 15% consum de energie”, a precizat edilul brașovean.
În context, ministrul a menționat că este lăudabil obiectivul executivului Primăriei Brașov de a transforma orașul într-unul verde, menționând că, din punct de vedere al colectării selective, Brașovul se află „pe drumul cel bun”, iar în ceea ce privește transportul public nepoluant, a doua caracteristică a orașului „verde”, municipiul de la poalele Tâmpei este, „de asemenea, pe un loc fruntaș”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice