Ministrul Mediului: „Rabla Plus” pentru persoane fizice merge sub așteptări; sumele neconsumate – transferate la persoanele juridice
Telex » Știri 16 mai, 9:17
Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru persoane fizice vor fi direcționate către secțiunea destinată persoanelor juridice, unde se pare că lucrurile merg mai bine, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în conferința de presă dedicată anunțării câștigătoarelor competiției "Best Electric Car in România - ediția 2024", relatează Agerpres. "La nivel mondial există o dinamică foarte accentuată în ceea ce privește autoturismele electrice, fie că discutăm despre anumiți producători din Europa sau din afara Europei, fie că discutăm despre tendințele achiziționării acestor autoturisme. În ceea ce privește România, mi s-a spus că, spre exemplu, la «Rabla Plus», după ce Ministerul Finanțelor a decis, în luna decembrie a anului trecut, înjumătățirea voucherului pentru mașinile electrice de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, la persoane juridice merge mai bine, dar la persoanele fizice este sub așteptările noastre. Motiv pentru care nu putem decât să distribuim acele sume neconsumate, pentru că societățile comerciale din România, câtă vreme au epuizat bugetul, probabil că au capacitatea să mai tragă din acei bani. Nu mai vorbesc de faptul că o mașină care e folosită într-o societate comercială, statistic vorbind, parcurge mai mulți kilometri decât o mașină folosită de o persoană fizică", a spus Fechet.
Potrivit demnitarului, unul dintre planurile de finanțare, în exercițiul financiar 2025 - 2030, se referă la subvenționarea leasingului operațional pentru mașini electrice.
"Una peste alta, vreau să asigur încă o dată întreaga industrie, importatorii, producătorii, asociațiile din domeniu, de disponibilitatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Speranța mea este aceea că vom reuși, și în anii viitori, să bugetăm așa cum și anul acesta am reușit să bugetăm o sumă-record la Rabla Plus, respectiv un miliard de lei, și nu pot decât să mă aștept să-i cheltuim. Dacă discutăm despre subvenționarea leasingului, aceasta este o discuție pe care am tot avut-o la minister și abia aștept să definitivăm modalitatea în care vom finanța în viitorul exercițiu financiar 2025-2030. Nu cred că avem cum să nu finanțăm leasingul operațional pentru mașinile electrice", a subliniat ministrul de resort.
Datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), publicate recent, arată că autoturismele "verzi", respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) dețineau, în aprilie 2024, o cotă de piață de 23,5%, care depășește cu 11,3 puncte procentuale cota deținută de motoarele diesel, care include și motorizările mild hybrid diesel.
În această marjă, la general, autoturismele "electrificate" au raportat o creștere de 46,8%, de la an la an, însă autoturismele full electrice au înregistrat o scădere de 18,3%, respectiv o cotă de piață de 5,5%, sub indicatorul din aprilie 2023, când se acesta se situa la 12,9%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice