Ministrul Mediului: România s-a aliniat eforturilor Uniunii Europene de promovare a circularității în economie
Telex » Știri 17 ianuarie, 10:30
România s-a aliniat eforturilor Uniunii Europene de promovare a circularității în economie și a adoptat, în 2023, Planul de Acțiune pentru Economia Circulară, document care însoțește Strategia Națională privind Economia Circulară, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în marja Consiliului de Mediu, organizat la Bruxelles, de Președinția belgiană a Consiliului UE, relatează Agerpres. "Considerăm că o tranziție justă ar trebui să fie o prioritate politică cheie a UE în anii următori, cu o abordare holistică, bazată pe principiile dezvoltării durabile, promovarea neutralității, economia ecologică și circulară, asigurându-se că beneficiile tranziției verzi sunt împărțite în mod echitabil, în conformitate cu principiul de bază al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care nu lasă pe nimeni în urmă. România s-a aliniat eforturilor UE de promovare a circularității în economie, adoptând în 2023 Planul de Acțiune pentru Economia Circulară, document care însoțește Strategia Națională privind Economia Circulară. Măsurile incluse în plan vor permite îndeplinirea angajamentelor climatice și a altor obiective de dezvoltare durabilă, contribuind în același timp la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă", a afirmat Fechet.
În intervenția sa pe tema adaptării la schimbările climatice, demnitarul român a apreciat raportul Evaluării Europene a Riscurilor Climatice (EUCRA), care subliniază efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.
"Implementarea consecventă a acestor documente și alinierea lor la alte politici și strategii care vizează aspecte fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a României sunt condiții esențiale pentru adaptarea societății noastre la schimbările climatice și pentru atenuarea impactului acestora pe termen mediu și lung. Astfel, politicile, analizele, rapoartele și documentele specifice ale UE sunt elemente extrem de importante care ne ajută, atât în ceea ce privește elaborarea și revizuirea politicilor naționale în domeniul climei, cât și în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare și monitorizării corespunzătoare a acestora. Totodată, un efort coordonat, unificat este esențial pentru depășirea acestei provocări generaționale și este o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții", a menționat oficialul.
Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu, la Bruxelles, organizat de Președinția belgiană a Consiliului UE. Consiliul a reunit miniștrii Mediului din Uniunea Europeană și a avut loc în perioada 15-16 ianuarie 2024. Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte, precum: adaptare și reziliență, tranziția justă și economia circulară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național