Ministrul Mediului: Sistemul garanție-returnare începe la 30 noiembrie; este așteptat de români cu entuziasm
Telex » Știri 22 noiembrie 2023
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, la Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, că sistemul garanție-returnare, care va începe la 30 noiembrie și prin care recipientele - peturi, sticle sau doze de aluminiu - vor fi returnate la magazine, este așteptat "cu foarte mult entuziasm" pentru că va transforma România, relatează Agerpres. "Sistemul garanție - returnare va începe la 30 noiembrie anul acesta. Mai sunt nouă zile până când va începe acest sistem. Este un sistem pe care, nu doar Guvernul, ci românii îl așteaptă cu foarte mult entuziasm pentru că este sistemul care va transforma România din țara depozitării și din țara în care gunoaiele sunt aruncate peste tot. Cunoaștem fiecare dintre noi acele imagini cu pet-uri pe lacuri, în cursurile de apă din România, pe albiile acestora, în păduri, în grădini, în pajiști și în parcuri, de multe ori imaginea acestor recipiente este una dezolantă. Și nu discutăm doar despre urâțenia acestei imagini, dar discutăm despre un impact de mediu semnificativ, discutăm despre niște resurse extrem de prețioase, care, dacă n-ar ajunge aruncate în natură și dacă n-ar ajunge în gropile de gunoi acolo unde ajung de foarte multe ori astăzi, ar ajunge în fabricile de reciclare, unde ar genera investiții, ar genera locuri de muncă și ar genera o presiune mai mică pe materiile prime extrem de valoroase și din ce în ce mai greu de găsit", a afirmat Mircea Fechet.
El a explicat că sistemul garanție-returnare va însemna că fiecare recipient, dintre cele șapte miliarde de pet-uri, sticle, doze de aluminiu folosite anual, va fi adus înapoi la orice magazin, după consumarea băuturilor. Potrivit ministrului, acest sistem duce la creșterea gradului de colectare separată, care, în prezent, se află la "cifra rușinoasă" de aproximativ 12%.
Mircea Fechet a susținut că sistemul garanție-returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel al Germaniei, unde s-a atins un grad de colectare de 95% - 98%.
"Or, vă imaginați cât de mare este diferența de la punctul de la care plecăm și până la performanțele pe care le așteptăm de la sistem, începând cu al treilea an de funcționare, pentru că în primii doi ani, tocmai pentru a permite industriei, pentru a permite cetățenilor și comercianților, în același timp, să se adapteze la sistem, țintele de colectare separată sunt puțin mai reduse, respectiv 65% în primul an, ajungând peste 90% în anul trei. (...) Eu cred că este cel mai mare proiect de circularitate, cel mai mare parteneriat public-privat și cel mai important proiect în materia gestionării deșeurilor din 1990 și până astăzi", a estimat Mircea Fechet.
În opinia sa, românii abia așteaptă acest sistem: "Eu cred că românii abia așteaptă sistemul garanție-returnare, fie că discutăm despre românii nostalgici după acel sistem pe care îl aveam în timpul comunismului în care la fiecare sticlă pe care o duceam înapoi la magazin primeam cei 2 lei, spun unii că erau și sticle la 3 lei, cele de șampanie sau de vinuri spumante. (...) La fel cum mă aștept să existe un entuziasm foarte mare și din partea generației tinere care ține foarte mult la mediu".
Potrivit ministrului, din nefericire, procesul de colectare selectivă a deșeurilor se desfășoară lent în România.
"Până în 2035, România trebuie să devieze de la depozitare 90% din cantitățile de deșeuri. Dacă calculăm la cele 6 milioane de tone pe care România le generează anual, ar însemna să mai depozităm în 2035 doar 600.000 de tone și restul de 5.400.000 să reușim să reciclăm. Iar, când mă refer la tratare și la reciclare, bineînțeles că din fracția biodegradabilă ne așteptăm să facem compost, peturi la peturi, sticlă la sticlă și așa mai departe", a transmis oficialul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial