Ministrul Mediului: Vom avea al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa
Telex » Știri 31 iulie 2023
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, la Cluj, că România va avea din toamna acestui an al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, fiind gestionate șapte miliarde de doze, relatează Agerpres. "De la 30 noiembrie vom avea și în România în vigoare al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, după Germania. Statul român va fi cel care va beneficia de un astfel de sistem. Vom gestiona peste șapte miliarde de doze, PET-uri sau sticle anual, ceea ce reprezintă o cifră formidabilă. E un proiect la care Ministerul Mediului a muncit foarte mult și în care am pus și eu, personal, foarte mult suflet și eu cred că va rezolva și acel sistem, va rezolva o parte a problemei", a declarat ministrul.
El a subliniat că, dacă sistemul garanție-returnare rezolvă o parte a problemei de mediu, dacă campaniile de conștientizare vor avea succes, dacă primarii vor rezolva proiectele finanțate din POIM pentru sistemele integrate de management al deșeurilor, România va fi pe o traiectorie pozitivă.
Ministrul Mircea Fechet a participat, la finalul săptămânii trecute, la conferința regională "Reciclăm în România" dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deșeurilor desfășurată la Cluj-Napoca. El a arătat că românii nu trebuie doar să știe că deșeurile sunt colectate selectiv, ci și când vin mașinile de gunoi și unde se duc acestea.
"În ultimii ani am discutat atât de mult despre câte pubele trebuie să avem, despre frecvența colectării, dacă să colectăm în amestec sau nu, dacă să luăm fracția uscată amestecată sau să nu o luăm, dacă e bine sau nu, să luăm o dată, de două ori, de trei ori pe săptămână și, din nefericire, chestiuni care au fost clarificate poate în urmă cu 30 de ani în anumite state vestice nouă încă ne dau de cap, și spun aceste lucruri pentru că am constatat că, dincolo de lipsa infrastructurii, dincolo de capacitatea operatorilor de salubritate, dincolo chiar și de dezinteresul anumitor primării, pentru că eu însumi vin dintr-un județ unde am convins foarte greu primarii, înainte de toate, că trebuie să avem un contract de salubritate așa cum trebuie, că trebuie să avem colectare separată, că trebuie să ne îndeplinim niște ținte, iar din acest punct de vedere, cred că acest aspect al comunicării este unul fundamental. Românii au nevoie nu doar de pubele separate, românii au nevoie nu doar să vadă că nu vine mașina de gunoi și colectează în amestec, dar cred că românii au nevoie de informații. Ei trebuie să știe când vine mașina, trebuie să știe fiecare fracție unde trebuie dusă. Și cred că, în funcție și de eficacitatea acestei campanii, sper ca în anii următori să ne uităm în cifre și să vedem că suntem pe drumul cel bun", a mai spus ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial