Ministrul Ștefan-Radu Oprea, în dialog cu profesioniștii contabili din județul Bacău
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Agenda CECCAR
Ministrul pentru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, a fost prezent joi, 23 mai a.c., la Centrul de Afaceri din Bacău, împreună cu senatorul Adrian-Dragoș Benea, unde a avut loc o întâlnire cu profesioniștii contabili de la nivel județean cu tema Profesioniștii contabili băcăuani în susținerea antreprenoriatului local în implementarea programelor guvernamentale de finanțare, organizată de filiala CECCAR, la care a participat și președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, expert contabil. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai instituțiilor bancare partenere în cadrul programului Start-Up Nation.
Discuțiile, moderate de președintele Filialei CECCAR Bacău, Radu Faghiean, au abordat programele guvernamentale de finanțare, cu precădere Start-Up Nation – program care a fost lansat în 2017 și care va continua, anul acesta, cu cea de-a treia ediție. De asemenea, întâlnirea a adus în discuție rolul important pe care îl au experții contabili în implementarea și derularea unor astfel de programe, prin serviciile integrate oferite antreprenorilor – de la implicare în realizarea planului de afaceri la consultanța oferită acestora din momentul înființării businessului.
„Evenimentul se înscrie în politica pe care profesia noastră, reprezentată de CECCAR, a adoptat-o de cel puțin doi ani – de a crea un parteneriat solid, de tip win-win, atât cu autoritățile de reglementare, cât și cu mediul de afaceri, având în vedere importanța acestei profesii pentru susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului românesc și pentru apărarea interesului public”, a declarat Robert Aurelian Șova, în cadrul evenimentului.
Oficialii au răspuns întrebărilor adresate de participanți, aducând clarificări asupra unor aspecte întâlnite în practică atât de către cei care au accesat astfel de finanțări, cât și de către experții contabili – în calitatea lor de consilieri ai antreprenorilor.
De asemenea, au fost înaintate o serie de propuneri de îmbunătățire a programului mai sus amintit, idei pe care ministrul Ștefan-Radu Oprea le-a notat pentru a fi analizate și chiar implementate odată cu lansarea celei de-a treia ediții a Start-Up Nation, amintind aici și includerea codului CAEN 6920 în lista celor eligibile. Așa cum a menționat domnia sa, în urma discuțiilor purtate cu mediul de afaceri ministerul are ca prioritate implementarea unor simplificări care răspund unor nevoi reale ale beneficiarilor fondurilor guvernamentale. Pentru cea de-a doua ediție a Start-up Nation au fost depuse 33.514 planuri de afaceri, comparativ cu 19.200 depuse la lansarea programului. Potrivit ministrului de resort, s-a început deja semnarea contractelor, iar stadiul de analiză a proiectelor se va finaliza la 31 mai a.c.
Potrivit ministrului Ștefan-Radu Oprea, în România ca pondere în economie puțin peste 50% reprezintă capital românesc. Programele cu finanțare guvernamentală vin tocmai să sporească acest procent, să încurajeze crearea de noi afaceri care să contribuie la dezvoltarea economiei naționale.
Cum să se folosească atât finanțările din fonduri guvernamentale, cât și cele din fonduri europene pentru a crea noi businessuri și care ar fi soluțiile ca acestea să reziste a fost un alt subiect înscris în agenda evenimentului, una dintre concluzii fiind că este necesar ca acestea să se adapteze societății actuale și să vină în întâmpinarea noilor tendințe prin implementarea celor trei piloni ai evoluției afacerii: tehnologie, globalizare și outsourcing. Fără a ține cont de acești factori, activitatea unei companii este îngreunată, iar șansele de a evolua sunt mult diminuate.
În încheierea evenimentului, președintele CECCAR i-a înaintat ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat invitația de a continua acest parteneriat prin organizarea unor întâlniri similare și în alte județe, la care să participe toți actorii implicați în buna implementare a acestor programe, pentru că, așa cum a afirmat și ministrul Ștefan-Radu Oprea, este nevoie de profesioniști contabili cu experiență care să ofere servicii de calitate în sprijinul dezvoltării antreprenoriatului românesc.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial